Умни алтернативи на климатика

Климатичните системи са скъпи, не са особено екологични и могат да бъдат досадно силни. С оглед на това възниква въпросът дали не може да има по-евтини, по-благоприятни за климата и може би и по-тихи алтернативи на активното охлаждане на жилищното пространство. И наистина има.

Евтини и опростени алтернативни климатични системи

Не всеки може и не иска да си позволи климатик. В крайна сметка устройствата винаги консумират доста малко електричество, използват химически охлаждащи течности, които са вредни за климата и някои от тях не се вписват в дома по външен вид или обем.

  • Прочетете също - Климатикът и неговата кондензация
  • Прочетете също - Ако климатикът се устните
  • Прочетете също - Правилната поддръжка на мобилен климатик

Разбира се, в особено горещи фази на лятото можете да се размахвате с вентилатор, да се премествате постоянно в мазето или да тренирате позитивно психическо отношение към потта. При деца и домашни любимци и несъществуващо сутерен, обаче, е може би числово понижаване на желаната температура на всекидневната. И всъщност има няколко прости и рентабилни възможности. Например:

  • Вентилатор плюс кубчета лед
  • Мокри кърпи
  • Sunscreen

Вентилатор плюс кубчета лед

Тази алтернатива е известна и на климатизацията на малкия човек: много прост фен, който най-добре е дадена купа с кубчета лед пред роторните крила. Движението на въздуха влияе на топлината чувствително поради постоянното разсейване на топлия въздушен слой върху повърхността на кожата много. Затова фен носи нещо без кубчета лед. Ако поставяте лед от фризера, но пред роторните крила или се свързвате в пластмасова бутилка, можете да постигнете все още значително по-хладно подаване на въздух чрез изпаряване.

Мокри кърпи

Ако нямате кубчета лед там, можете просто да накиснете памучни кърпи във вода и да ги разпределите възможно най-свободно в апартамента. Тяхното изпаряване също може да доведе до доста охлаждане. Цялото нещо става още по-ефективно, ако има определено движение на въздух в стаята - или през отворен прозорец (но ако е възможно само преди изгрев и след залез) или отново през вентилатор. Разбира се, можете също така да регулирате телесната си температура с помощта на изпарително охлаждане, например като се напръскате с воден диспергатор.

Слънцезащитен филм

Във всеки случай трябва да държите слънчевата топлина през деня, като спускате капаците и затваряте прозорците. Това е още по-ефективно със слънцезащитен филм. Те генерират нива на намаляване на топлината от около 80% и могат да служат и като екран за поверителност чрез огледални ефекти. Трябва обаче да съобразите вида на филма с вида на прозоречното ви стъкло.