Изолирането на тавана поставя високи изисквания в старите сгради

Сградите, построени преди 1945 г., обикновено се считат за стари сгради. Малко се обмисля изолационните мерки. Строителните работи бяха по-малко точни и строги. Някои тавани са заобиколени от криви и неправилни покривни ферми. При изолацията често се изискват индивидуална импровизация и умения.

Проверете в детайли действителното състояние

В старите сгради почти няма изолация, която да отговаря дори на малко от днешните изисквания. Ако таванското помещение впоследствие е изолирано, задълбочената проверка на всички компоненти на покрива е първото изискване.

 • Прочетете също - Изолирайте пода на тавана
 • Прочетете още - Изолиране на таван отвътре след това
 • Прочетете още - Изолиране на таванско помещение със стиропор или алтернативи

Покривът и всички стълбове, летви, летви, подпори, включително връзките, трябва да бъдат проверени за тяхната цялост. Ако покривът лежи свободно като двускатен покрив и образува таванско помещение, което е отворено под стрехата, е необходима структурна брава.

Новата изолация трябва напълно да постигне U-стойността

Инфрачервеното топлинно изображение на тавана предоставя информация за съществуващи или потенциални мостове за студ и топлина. Остатъците от стари изолационни материали и други чужди материали трябва да бъдат напълно отстранени. При избора на изолационния материал трябва да се приеме, че необходимата средна U-стойност от 2,4 W / m²K е сто процента от изолацията.

Възможна е изолация над гредите, между гредите или под гредите. За изолация над гредите покривът трябва да бъде покрит. Изолацията между гредите е най-често срещаният вариант и подобно на изолацията под гредите може да бъде прикрепена отвътре. Ако изолационният материал е по-дебел от дълбочината на гредите, той може да бъде удвоен. Това също така често се прилага, когато между изолационния слой и покритието се създава кухина за задна вентилация. Този метод може да се използва за заобикаляне на филм като парна бариера.

Контролен списък за изолация в стари сгради

 • Проверете конструкцията на покрива и покритието и заменете всички повредени части
 • Проверете стабилността и статиката и, ако е необходимо, подобрете с подпори
 • Ако е необходимо, затворете отворите на стрехите чрез зидария
 • Почистете тавана и отстранете остатъците от чужди тела
 • Оценете топлинното изображение и създайте индивидуален план за изолация
 • Ако е необходимо, удвоете гредите с дърво
 • Ако е възможно, изберете минерален или естествен изолационен материал
 • Ръчна изолация, включително задно набиване на греди и греди
Съвети и трикове Ако изберете еластичен, гъвкав и ковък изолационен материал, ще ви бъде много по-лесно да реагирате на неравностите в рамката, отколкото с изолационни плоскости, които трябва да изрежете точно.