Прозорци с отопление - какъв е смисълът?

Отоплителните системи за покривни прозорци са съвсем ново изобретение. Те обаче със сигурност могат да имат своите предимства. В тази статия ще разберете кои системи са налични, къде могат да се използват разумно и какви разходи могат да се очакват при използването им.

Използване на отопление на прозорци

Температурни разлики стена-прозорец

В добре изолирани тавански пространства, капандурите обикновено са слабото място по отношение на топлинната технология.

  • Прочетете също - почистване на покривни прозорци без риск
  • Прочетете също - опции за дизайн на прозореца на покрива
  • Прочетете също - Ефективна шумозащита на покривния прозорец

Докато изолираните площи на покрива имат U-стойности от около 0,20 W / (m²K), дори нови покривни прозорци рядко се предлагат с U-стойности под 1,0 W / (m²K). По-старите покривни прозорци имат значително по-лоши U-стойности. В много случаи изолацията около ръба на стъклото също е много лоша.

Когато външната температура е студена, има ясна температурна разлика между вътрешната повърхност на стената и повърхността на стъклото, която значително се охлажда. Особено в ръба на диска, където изолацията е още по-лоша, все по-голяма степен на студените температури.

Въздушните потоци, които влияят там, се охлаждат внезапно и силно. В резултат на това кондензацията може да се образува. Дисковите блясъци, кондензацията също може да падне и овлажнява сградната тъкан. В допълнение, мухълът може да бъде създаден. Резултатът са допълнителни проблеми:

  • Животът на покривните прозорци е ограничен
  • Вредната форма може да бъде по-добре разпространена поради разколността
  • Често трябва да се вентилира за разсейване влага, което от своя страна води до по-нататъшни топлинни загуби

Ефект на отопление на прозорците

Нагряването на прозореца се загрява стъклената повърхност и по-специално крайната площ на прозореца електрически досега, че кондензацията е безопасно да се избегне.

Контролът на отоплението обикновено се извършва с термостат. По този начин се генерира само толкова топлина, колкото е действително необходима. Системата може лесно да бъде инсталирана самостоятелно.

Разходи за енергия за отопление на прозорците на покрива

Получените енергийни разходи винаги трябва да се разглеждат относително, тъй като около две трети от генерираната топлина също се излъчва в помещението и по този начин ефективно подпомага съществуващото отопление. Топлината на практика се използва два пъти.

Размерът на прозорците е определящ за разходите за отопление. С пет покривни прозорци с обиколка от 3,5 м всяка, годишните разходи за електроенергия са около 40 - 60 EUR за всички прозорци заедно през целия отоплителен период.

Съвети и трикове Отоплението на прозорците може да отложи подмяната на покривните прозорци, въпреки че те имат лоши U-стойности.