Dachluke Dams - Как го правиш??

Въпрос, до който човек не стига веднага, но който изглежда съвсем логичен при по-внимателен оглед - таванските помещения обикновено са изолирани, обикновено има и подпокривна изолация - самият люк на покрива обаче не е защитен срещу топлинни загуби. Прочетете тук как се решава този проблем или как може да бъде решен.

Изолирани и неизолирани капандури

Най-простото решение на проблема е следното: на пазара има както изолирани, така и неизолирани капандури.

  • Прочетете също - Изолиране на покрива на гаража - ако го направите?
  • Прочетете също - Изолация на тавана на последния етаж описание на услугите
  • Прочетете също - Изолация на вътрешна стена

За съжаление не е толкова просто, колкото звучи на пръв поглед на практика. Изолираните капандури могат да доведат до проблеми в някои случаи, тъй като във всеки случай трябва да има съответна връзка с фолио.

Освен това трябва да се предотврати издигането и „улавянето“ на топъл въздух в страничната зона на люка на покрива. В тези случаи съществува риск от образуване на мухъл върху самия люк на покрива, което след това трудно може да бъде предотвратено. За съжаление, не всички изолирани капандури в търговията на дребно дори се доближават до справедливостта по тези проблеми.

В случай на последваща изолация, това би означавало и необходимост от подмяна на съществуващ люк на покрива с нов, което означава относително високо ниво на усилия. Освен това изолираните капандури са относително скъпи, цените от 300 евро или повече тук не са необичайни.

възможни проблеми с изолирани капандури

  • високи разходи и големи усилия при преоборудване
  • Недостатъчна връзка с фолио в страничната зона
  • възможен растеж на плесен върху покривния прозорец.

Самостоятелно направени решения

Изолацията - или поне предотвратяването на топлинни загуби - в неизолиран люк на покрива може да бъде създадена само с креативност и самоизграждане.

Добър вариант, който изглежда доста полезен, е да се изгради капак, който може да се плъзга върху релса на тавана, която е изпълнена с достатъчно висок изолационен материал и е прикрепена под капандурата.

Когато се затвори, топлинните загуби се предотвратяват добре, чрез преместване на "изолационната кутия " настрани, люкът на покрива след това е напълно свободно достъпен.

Такива конструкции, разбира се, са доста усилия и също изискват известна сръчност, но с оглед на изключително лошите топлинни стойности на неизолираните люкове на покрива, това усилие си струва резултата в няколко случая.

Съвети и трикове За люковете на покрива със стълби отдолу, разбира се, е добра идея да изолирате долната страна на стълбището - това също би било много практично решение за „направи си сам“.