Покривна тераса с дървен под - трябва да обърнете внимание на това

Дървените тераси все още са един от най-популярните видове тераси. Това важи и за покривните тераси. В тази статия ще разберете подробно на какво винаги трябва да обърнете внимание при дървена тераса или дървена настилка на покривната тераса.

Дървена тераса

Ако покривът има достатъчна носеща способност, можете лесно да изградите дървена тераса върху него. Тук обаче е важно доброто планиране и използването на правилния вид дървесина.

  • Прочетете още - Харди растения за покривната тераса
  • Прочетете още - Бамбук за терасата на покрива
  • Прочетете още - Правилното осветление за покривната тераса

Подструктура

Като подструктура трябва да се използва особено стабилна дървесина, която също има малка тенденция да се деформира или да променя размера си. Носачите Bangkirai са особено популярни и са изпробвани и тествани дълго време. Въпреки това могат да се вземат предвид и други видове дървесина, които са достатъчно стабилни.

Разстоянията между носещите греди на основата не трябва да са твърде големи. Като правило 50 cm са оптимални. Също така е важно да се гарантира, че основата е адекватно защитена срещу влага.

Също така е важно да се защитят опорните точки на подструктурата, особено ако това е плосък покрив, запечатан с битумен лист (26,99 евро на Amazon *).

Дървена дъска

UV светлината е много проблематична за дървената повърхност (чрез слънчевите лъчи на терасата). Това може да доведе до разпадане на лигнин в дървесината и повърхността на дървото бързо се изветрява. Това често създава проблем с херметичността.

Следователно дъската на дървената тераса трябва да се третира много внимателно с подходящ консервант за дърво. Поне веднъж годишно трябва да проверите дали дървената защита е все още непокътната и да я замените по-рано, ако е необходимо.

Във всеки случай щетите трябва да бъдат отстранени, така че водата да не може да проникне през дървената повърхност и да не се образува стояща вода под терасата. Това би било проблематично за покрива.

Дървен под на терасата

Ако покривната тераса е покрита само с дървен под, тук важи същото, както за дървената дъска. В този случай трябва да използвате и особено устойчиви на атмосферни влияния видове дървесина. Не е задължително това да е тропическо дърво: местното дърво от робиния е отличен и много по-екологичен заместител.

Съвети и трикове Професионалното и адекватно уплътняване на дървена покривна тераса е особено трудно начинание. Във всеки случай оставете специалист да направи планирането - той така или иначе ще ви е необходим, тъй като всяка покривна тераса по принцип е предмет на одобрение.