Може хартията за печене да се изхвърля в органичните отпадъци?

Всеки ден в кухнята се образуват много отпадъци, включително хартия за печене. Покритата хартия може да се използва във фурната без голям риск от пожар и след това трябва внимателно да се изхвърли. Хартията за печене често се изхвърля в органични отпадъци. Но това дори е позволено? Тук можете да намерите най-важната информация по темата.

Хартия за печене в органичните отпадъци или не?

Често се питате дали хартията за печене принадлежи към органичните отпадъци или не? В сравнение с картонените кутии или опаковките, хартията за печене е тънка хартия. Поради тази причина често се приема, че той може да бъде изхвърлен в органичните отпадъци като вестник. Това не е така.

Не е разрешено поставянето на хартия за печене в органичните отпадъци, тъй като тя е покрита. Първоначално хартията за печене съдържаше само масло, но днес се използват тефлонови покрития. Това предпазва хартията от влага и не може да се разтвори, което означава, че за разлика от вестникарската хартия не трябва да се изхвърля с органични отпадъци. По принцип при хартията за печене не е толкова очевидно коя кошче е най-подходящата.

Изхвърлете правилно хартията за печене

1. Не в кошчето за хартия

Често пергаментът за печене се изхвърля заедно с хартиените отпадъци. Това е грешно. Покритието не може да се разгради и в завод за рециклиране на хартия. Той се сортира и изпраща на сметище, като се губят допълнителни разходи и ресурси. Следователно трябва да бъдете много внимателни, за да не поставите случайно хартия за печене в кошчето за отпадъци.

2. Изберете остатъчни отпадъци

Правилният кош за хартия за печене е остатъчен отпадък, тъй като се използва за изхвърляне на всички видове отпадъци, които не е толкова лесно да се рециклират. Можете да изхвърлите хартията на фурната директно в кошчето след употреба, независимо от количеството или размера. Просто трябва да обърнете малко внимание на състоянието. Ако хартията гори, първо трябва да я загасите, преди да я изхвърлите.

3. Отстранете остатъците от храна

Важно е също да изхвърляте хартия за печене само когато няма повече остатъци по нея. Остатъците не принадлежат към общите отпадъци при никакви обстоятелства. Винаги ги слагайте в кошчето за органични отпадъци. Така че не забравяйте да отделите фолиото от остатъците от храната, ако има остатъци по него.