Това е разликата между брадва и брадвичка

Очевидната разлика между брадва и брадвичка е размерът и дължината на дръжката. В технологията на инструмента брадвичката е класифицирана като подвид на брадвата. Докато брадвата обикновено е предназначена за използване с две ръце, брадвичката обикновено е с една ръка. Видовете употреба определят индивидуалните дизайни на главата.

Дължина на дръжката и ъгъл на клина

Видът на приложението, което трябва да се извърши, определя дали брадвата или брадвичката е по-подходящият инструмент. В някои области на работа, като горското стопанство, са необходими и двата инструмента. Средно може да се приеме съотношение на дължина от две към едно между брадва и брадвичка.

  • Прочетете също - Как правилно да изострите брадва или брадвичка
  • Също така прочетете - Работете правилно и безопасно с брадва и брадвичка в три стъпки
  • Прочетете също - Заточване на разцепваща брадва

Брадвата се използва като сеч или цепещ инструмент. Изисква се възможно най-голямото упражняване на сила върху материала, който трябва да бъде отсечен или разделен. Дългата дръжка позволява широки движения назад, които добавят допълнителна центробежна и центробежна сила към вложената кинетична енергия. Брадвата може да се нарече груб мотор инструмент.

Пропорционалността на дължината на дръжката спрямо главата на брадвата води до по-дебел размер на отвора на дръжката поради по-дебелия вал. Ширината на шийката на брадвата като противоположната страна на режещия ръб води до по-висок ъгъл на клин на оси, отколкото при по-малки брадви. Средният ъгъл на клин за цепеща брадва е около двадесет градуса. Ъгловият дизайн на режещата брадва е подобен на брадвичка, но има по-дългата дръжка. Ъгълът на клина е около десет градуса.

Специални и универсални оси

По-диференцираните задачи и приложения на брадвата водят и до различни от стандартизирани дръжки. Дръжката в оси и обикновени универсални брадви се забива в отвора във вътрешната глава. Подобно на дръжката на главата на чука, разширяващ се пирон се забива в окото, горния отвор на брадвата или главата на брадвичката. Поради ефекта на изместване дървесината на шахтата се разпространява и се забива в отвора на главата.

В зависимост от вида и употребата, брадви могат да имат различни връзки между главата и вала. Типични примери са:

  • Секира на скулптор, изработена от ковано парче метал с извит вал
  • Лигавиците с ливади имат ухо, заварено към режещия ръб
  • Осите на уплътненията имат втулка за вала
Съвети и трикове Ако сами изграждате брадва, освен сигурно задържане между вала и главата, обърнете внимание и на съотношението на главата към размера и формата на вала.