Изградете таблата за легло сами

Обикновените рамки за легло без рамка и табла са евтини и могат да бъдат настроени универсално. За да постигнете атрактивен външен вид на леглото, можете сами да изградите табла. Конструкцията може да бъде прикрепена към стената, поставена свободно или монтирана върху рамката на леглото. Възможностите за дизайн са разнообразни.

Със или без връзка с рамката на леглото

Задната стена на леглото може да се използва само като елемент на дизайна или може да се използва за облягане и, ако е необходимо, като място за съхранение и опора за осветление. Най-голямата творческа свобода се дава с елемента на дизайна. Възможностите варират от боядисване на табла на стената около мястото на леглото до настройка и закрепване на проектирани компоненти от дърво, многофункционални панели и плетени изделия.

  • Прочетете също - Изградете сами табла за водното легло
  • Прочетете също - Изградете сами основа за легло
  • Прочетете също - Просто изградете легло за градината сами

Ако искате да се облегнете на него, възникват няколко въпроса:

  • Трябва ли таблата да бъде тапицирана
  • Рамата на леглото трябва да се предпазва от подхлъзване

Самостоятелно изработената табла на водно легло е специален случай. Напълненият матрак има голямо мъртво тегло, което води до „неподвижност“ на леглото. Неподвижната връзка между рамката на леглото и таблата не трябва да осигурява необходимата стабилност.

Материали и форми на конструкцията

По принцип почти никакъв материал не е неподходящ за оформяне на табла. В Южна Европа са широко разпространени готовите табла, които просто са "вклинени" между стената и рамката на леглото. Класическите версии са:

  • Ракита от рафия и ратан
  • Дървени панели с или без декорации и декоративни профили

Ако таблата е монтирана като помощно средство за облягане, за дизайни без тапицерия са налични следните дизайни:

  • Дървени летви или греди, прикрепени вертикално или под ъгъл към рамката на леглото
  • Дървена решетка от вертикални или хоризонтални дървени ленти

За да прикрепите таблата, към горния край на рамката на леглото са прикрепени вертикални подпори от метал или дърво. Ако няма налична рамка за завинтване, могат да се използват монтажни скоби съгласно инструкциите.

Ако леглото е достатъчно тежко или е предотвратено "скитане " чрез закопчалки, големи възглавници или постелки могат да бъдат прикрепени към стената. Те приличат на табла.

Съвети и трикове Всички варианти, които могат да бъдат изработени от дърво, могат да бъдат изпълнени и с многофункционални панели като OSB и MDF. Ако покриете и тапицирате таблата, спестявате в сравнение с истинското дърво, което по-късно изчезва под текстила.