Поставете ламината върху килима със или без пароизолация

В обичайната практика ламинатът често се поставя директно върху стар килим. Купчината служи като шумоизолация на крака и не трябва да се изтръгва. Мненията са разделени, що се отнася до въпроса дали да се монтира със или без плътен пластмасов филм, пароизолацията. В някои ситуации обаче полагането с пароизолация е безспорно.

Полезно в сутерена и над неотопляеми стаи

Стар и вероятно с изтекъл срок на годност килим често може да се използва като директен субстрат за ламиниран паркет. Когато се обмисля дали е необходима пароизолация, трябва да се вземат предвид свойствата на ламината и местоположението на пода.

  • Прочетете още - Полагане на килими или ламинат в детската стая
  • Прочетете още - Полагане на килим плаващ или залепен за ламинат
  • Прочетете също - полагане на ламинат върху килим

Един стар килим не трябва да е прекалено дебел (вече), за да не възникнат механични проблеми. Когато подът е изложен на по-високи температурни разлики, обикновено се образува влага, която може да повлияе на ламинирания под. Парна бариера е полезна в мазето и над неотопляемите помещения.

Препоръчва се и се изисква пароизолация

Предпоставка за полагане на ламинат директно върху килим е цялостното химическо почистване с дълбоки купчини. Той не само премахва мръсотията, заседнала във влакната, но също така убива органични организми като акари и гарантира, че материалът на контурите е без влага.

Ако това условие е изпълнено, съществуват само структурни физически възможности, които могат да предизвикат развитието на влага под ламинирания под. Типични са конденз и влага в зидарията. Пластмасовото фолио на пода в мазето предпазва от надигаща се влага, което може да доведе до набъбване на ламината. Старият субстрат за килими действа като "резервоар за вода", което увеличава равномерното натоварване на влагата за ламината.

Рискове от херметично запечатване на подземната повърхност

Пароизолация не трябва да се използва в "нормални" жилищни помещения. Подобно на залепването на ламината с фолио, херметичното уплътнение може да доведе до зацаплена миризма.

Механични проблеми с килим под ламинат

Механичните проблеми при полагане на ламиниран паркет върху килим се влошават от гладък пластмасов филм. Ламинатът има тенденция да се плъзга в посока на купчината. При движение се увеличава "способността за плъзгане ".

Съвети и трикове С пароизолация върху килими под ламинат създавате допълнителен косвен риск. Ако ламинираният под отскочи и отстъпи, рано или късно филмът ще се скъса. Всяка влага ще се концентрира в пукнатините и ще повреди ламината по-сериозно в определени области.