Материалът на стълбите със или без покритие

При стълбищната конструкция се прави разлика между стълби със и без покритие. Материалът на стълбите може да се използва в различни функции. Типични примери са бетонни стълби, които са покрити с дърво, дървени стълби със или без допълнително покритие и метални стълби с каменни или дървени стъпала.

Видове подструктури и видове стъпала

Материалът, от който са направени стъпалата, може също да представлява стълбищното покритие или да бъде отделен материал върху нематериална стълбищна конструкция. Следните видове стълби са типични за стъпала, при които материалът и покритието са идентични:

 • Прочетете също - направете сами дървени стълби
 • Прочетете също - Покрийте стълбите с подходящо дърво
 • Прочетете също - Подмяна на дървени стълби поотделно или изцяло
 • Стилни стълби с метална и стоманена подконструкция с положени каменни или дървени стъпала
 • Стрингер стълби с метална и стоманена подконструкция с нанесени каменни или дървени стъпала
 • Каменни стълби от плътен изкуствен или естествен камък
 • Необлечени бетонни стълби
 • Необлечени стълби от естествен камък

В следващите примери за видове стълби покритието на стълбите се различава от материала на стъпалото:

 • Бетонна подструктура със стъпалови покрития от естествен камък, дърво, пластмаса и ламинат
 • Килим от камък и дървени стъпала
 • Покрита подструктура от бетон, дърво или метал

Естествен камък и зидария

Сред стълбищните форми във външната зона и особено в градината, предпочитаните материали за стълбите са естествени камъни като пясъчник и мрамор.

Тук кубоидите или плочите за насип могат да образуват масивно каменно стълбище или да бъдат поставени върху бетонна конструкция. Подвид от този тип стълби са стълби, изградени от единични камъни.

Бетонни и стоманени стълби

Бетонните стълби могат да бъдат облицовани или покрити с почти всички възможни материали, или те също могат да функционират като „голи“ стъпала. В допълнение към отлитите твърди бетонни конструкции има и стълбища, в които шпантовете са направени от излят бетон.

На неподвижни стълби със стоманен лост също се прилага, че всеки стабилен материал може да бъде поставен като стълбище на стълбище. Често се срещат дървени или каменни стъпала, но върху стоманени конструкции могат да се поставят и бетонни плочи. Чисто стоманените стълби с метални стълби се използват предимно само като функционални стълби по оптични причини. Пожарната стълба е най-типичният пример.

Видове стълби от дърво

В допълнение към масивните дървени стълби без допълнително покритие са широко разпространени облицовки и насипни стъпалови материали.

Съвети и трикове В допълнение към класическите материали, съвременните производители на стълби предлагат интересни алтернативи, особено за интериорен дизайн, като стъпала от акрилно стъкло, истинско стъкло или твърда пластмаса.