Почистването на персийски килим е ограничено до отстраняване на прах

В допълнение към качеството на възлите, истински персийски килим има още една специална характеристика за качество. Естественото съдържание на мазнини в овчата вълна, която реагира на отблъскване на мръсотията, получава нежно оцветяване на влакната. При почистване на килима, освен лекото отстраняване на праха, само острото нанасяне на течност е причина за действие.

Почистете от прах и срешете ресните

Важна характеристика на качеството на истинските персийски килими е плътната подредба на възела при възли. Тази плътна структура предпазва от всякакви частици мръсотия. Грубо казано, прахът е достатъчен за поддържащото почистване на персийския килим. Можете също така да работите с леко потупване, за да премахнете праха.

  • Прочетете също - Цената за почистване на персийски килим
  • Прочетете също - Осветяване на килима чрез почистване
  • Прочетете също - Почиствайте рошавите килими възможно най-сухи

Почистването на килимовите ресни при нормална употреба изисква само разресването им. Така наречените афро гребени с широки пространства между зъбците са подходящи за това. Телесна четка също може внимателно да се прокара през ресните. Ако има съпротива, винаги трябва да започвате отначало. В зависимост от материала на ресните, бебешки шампоан или мек вълнен препарат могат да бъдат омесени с кърпа, преди да се разресват през ресните отново декоративно "полага ".

Прахосмученето около веднъж седмично е достатъчно за отстраняване на праха. Всмукателното движение винаги трябва да се извършва с линията на килимовите влакна. Смукането срещу или през линията уврежда възела. Обикновено многократното докосване надолу и дърпане е идеалната форма на движение.

Инструкции за повдигане на течност

Препоръчително е незабавно механично отстраняване, ако възникне остро замърсяване, като въздействието на течност върху персийския килим. Мазнината или ланолинът в килима задържа по-голямата част от течността към върховете на влакната. Течността трябва да се "разрежда" незабавно с хладка вода и да се вдига с чаена лъжичка, отново само по посока на линията. Поддържащата или последваща мазане води до по-голяма задълбоченост.

Само тази техника с лъжица и мазилка трябва да се използва за изсъхнала или дълбоко проникнала прясна мръсотия. Ако остатъците останат, разходите за професионално почистване не трябва да се спестяват. Неправилното триене или триене може трайно да увреди скъпия персийски килим.

Съвети и трикове Преди да вземете персийския си килим за професионално почистване, направете няколко добре осветени снимки, особено на всякакви петна. За високите разходи за почистване на ориенталски килими можете да очаквате перфектен резултат и имате под ръка инструмент за оценка и договаряне в случай на дефекти или повреди.