Използвайте правилния силикон в душа

Силиконът е много популярен уплътнител, който се обработва лесно и освен това се използва и в душа. Силиконът се използва както от професионални майстори, така и от частни ентусиасти „направи си сам“.

Силикон за използване в санитарната зона

Ако искате да използвате силикон директно в зоната на душа, трябва да използвате специален санитарен силикон, който предотвратява ранното разрастване на плесента в силиконовите фуги. Подходящите силикони се състоят от специален силиконов уплътнител с много добра устойчивост на стареене, който се предлага в голямо разнообразие от цветове. Поради специалния си характер образуването на мухъл се избягва дори след продължително излагане на влага.

  • Прочетете също - Запечатване на душ: Използвайте силикон или акрил?
  • Прочетете също - Подновете силикона под душа
  • Прочетете също - Последващо използване на уплътняваща лента за душ

Използвайте силикон за фуги в зоната на душа

Силиконовите фуги се използват за запечатване на преходи между различни или подобни материали, където влагата може да проникне и да причини щети. Една от най-важните зони е преходът между душ кабината и стената, както и пода. Предимството на силиконовия уплътнител е, че дори леките движения не са проблем и фугите продължават да се държат здраво поради своята еластичност. Освен това силиконът е водоотблъскващ и относително устойчив на химикали, поради което уплътнителят се използва много често в санитарната зона. Типична е острата миризма на оцет, която се появява при обработката на уплътнителя. Тази неприятна миризма обаче изчезва след относително кратко време.

Изпълнете и обновете силиконовите фуги

Силиконовите стави не са завинаги. Те трябва да бъдат подновени след няколко години, но най-късно, когато има пукнатини в ставите, през които влагата може да проникне. Старите силиконови фуги могат да бъдат премахнати с малко усилие. Тук обаче трябва да бъдете много внимателни. Като правило старите фуги се изрязват по дължина и след това се отстраняват. Уплътнителните повърхности трябва да бъдат внимателно почистени, преди да се нанесе нов уплътнител. Обработката се извършва в няколко стъпки:

  • Отстранете старателно стария уплътнител и почистете уплътнителните повърхности
  • Поставете нов силикон в ставите
  • обелете и загладете ставите
  • Втвърдете старателно ставите и ги оставете да изсъхнат.

Между другото, можете лесно да използвате така наречените профили за предварително запълване на фуги, които се състоят от лента, която се вкарва във фугите. Освен това използвайте уплътнител за фуги със силикон, който се предлага от специализирани търговци на дребно и има достатъчно еластичност.