Трябва да имате предвид това, когато рисувате стъкло

Устойчивото боядисване на гладки стъклени повърхности стана възможно благодарение на изобретението на нови видове бои. Цветното стъкло може дори да изглежда наистина добре, то поставя напълно нови акценти в хола. Ще ви разкажем как и с какво най-добре да боядисвате стъклото си, за да постигнете възможно най-естетичния и дълготраен ефект.

Стъклени повърхности, които се поддават на колоритен дизайн

  • стъклени кухненски фронтове
  • Стъклени вложки на витрините
  • Холни масички
  • стъклени елементи върху мебелите
  • Стъклени вази / стъклени купи
  • Стъклена украса
  • Стъклени подложки за чаши
  • Прочетете още - Чупене на стъкло за рязане
  • Прочетете също - Ефективно премахване на котлен камък на стъклото
  • Прочетете също - триене на стъкло: за какво да внимавате?

Кой е най-добрият начин за боядисване на стъкло?

Преди всеки слой боя се извършва внимателно почистване на повърхността. Мръсотията, мазнините и прахът трябва да бъдат премахнати преди първия удар на четката, в противен случай боята може да не се държи правилно. За почистване на стъкло използвайте например препарат за почистване на стъкла, течност за миене или алкохол / ацетон.

Когато рисувате, действайте точно според инструкциите за употреба на стъклената боя, която сте закупили. Шлифоването на повърхността не е необходимо, когато се използва съвременен специален лак, в случай на заден стъклен лак това дори има визуално разрушаващ ефект.

Кой инструмент използвам?

Използвайте висококачествена четка за боя, която не губи четина, в противен случай на стъклото ще се появят грозни "хълмове". Пръстеновите четки, които имат малък резервоар за съхранение на боята вътре, са особено полезни.

Струва си да закупите бояджийски валяк за големи площи. Ако не искате да рисувате или валцувате, можете да използвате спрей боя за стъклени повърхности: Упражнете се с използването на пръскащата повърхност върху долна детайл!

Бои за боядисване на стъкло

За силно използвани повърхности се препоръчва устойчив на надраскване полиуретанов стъклен лак, който се състои от два компонента. За области, които са по-малко склонни към надраскване, е достатъчна дългомаслена боя със синтетична смола или специален акрилен лак.

Приятни цветни ефекти върху стъклото

Обикновеният слой боя не винаги е достатъчен, понякога се изискват специални ефекти. Структура и метален ефект на прах придават на ново боядисаната стъклена повърхност „това определено нещо“. Използването на шаблони създава равномерни модели.

Обратното стъклено покритие е добър начин за комбиниране на различни цветове един с друг с помощта на шаблони - а може би дори позлатяване на части от „произведението на изкуството“ с метални фолиа.

Съвети и трикове Няколко тънки слоя боя са много по-трайни от един дебел. Високите напрежения възникват в дебели слоеве, което може да доведе до разкъсване и обелване.