Почистете ключалката на вратата, за да се движи по-лесно

През годините в цилиндрите на вратите се натрупват мръсотия и прах, което може да доведе до блокиране на ключалката в даден момент. Тогава самото омазняване вече не е от голяма полза, защото само поддържа слепването на мръсотията в ключалката. Почистването на цилиндъра може да помогне, но как работи? Ще ви кажем как да почистите ключалката на вратата си.

Отстранете първо ключалката на вратата

Първо ще премахнете ключалката на вратата, за да можете да работите по-добре с нея. Това обикновено е много лесно, поне когато става въпрос за цилиндър с нормален дизайн: Отворете вратата и разхлабете винтовете отпред на цилиндъра.

  • Прочетете също - ремонт на ключалката на вратата
  • Прочетете също - Цената на нова ключалка на вратата
  • Прочетете също - Извадете розетката на ключалката на вратата и демонтирайте ключалката

След това просто издърпайте ключалката. Ако се закачи, дръпнете го малко напред и назад и го наклонете в правилната посока, за да може най-накрая да се освободи.

Почистете ключалката на вратата със сгъстен въздух

Сгъстеният въздух е практично средство за почистване на стегнатите вътрешни работи на ключалката на вратата. Използвайте въздушна помпа, мощен сешоар или просто собствен въздух за дишане. Когато се отстрани прахът, можете да използвате клечка за зъби, за да разхлабите допълнителна мръсотия.

Можете също така да изплакнете ключалката си под течаща вода: Колкото по-силен е водният поток, толкова по-добре. Но след това оставете да изсъхне старателно, за да избегнете ръжда.

Почистете ключалката на вратата и след това я намажете с масло

Ако ключалката на вратата е отново чиста, следващата стъпка е цялостно омазняване. Смазката прави цилиндъра по-лесен за придвижване отново и гарантира, че можете да използвате ключалката си отново без никакви проблеми.

Не използвайте обаче домакинска грес за омазняване, тъй като това ще слепи ключалката ви с времето и ще създаде нови проблеми. Следните агенти са подходящи за смазване на ключалка на вратата:

  • Масло за заключване на вратите с дозиране на капково или спрей
  • специален силиконов спрей за цилиндри на врати
  • Пистолетно масло от магазина за оръжие
  • Графитен прах за вдухване

Можете да издухате графитния прах в ключалката, като алтернативно можете да го използвате за покриване на бита. Повечето бутилки с масло и силикон имат маркуч за пръскане или чучур за дозиране, но можете да го използвате и за директно третиране на ключа.

Ако след това лечение все още няма подобрение, може да се наложи да пренастроите вратата или да купите различна ключалка.

Съвети и трикове Компресорът с пистолет за издухване, например комплект аерограф, е най-подходящ за почистване на ключалката на вратата. Това позволява да се генерира концентрирано, мощно въздушно налягане.