Облицовката на таванските стълби има визуални и функционални ефекти

Ако стълбище на таванско помещение е монтирано в тавана, то трябва да бъде направено "невидимо" възможно по оптични причини. За това облицовката в стила на останалата част от таванната система е правилният начин. Механичен проблем често е неподвижната страна на стълбищния капак, чийто механизъм за сгъване трябва да затваря нивото.

Клапан и рамка

При инсталиране на таванско стълбище обикновено се монтира облицовъчна рамка около облицовката на люка. В допълнение към визуалното покритие, рамката има функцията да прикрива материала, използван за уплътняване на таванските стълби. Рамката седи на няколко милиметра върху таванната повърхност.

  • Прочетете също - Инсталиране на прибиращо се таванско стълбище
  • Прочетете също - Изградете сами тавански стълби със или без фуражна кутия
  • Прочетете също - Херметичната таванска стълба спестява топлина и щети

За уплътняване на таванско стълбище херметично и за постигане на необходимата U-стойност, крайната рамка е задължителна. Следователно, когато директно облицовате таванските стълби, видът на тавана обикновено се възприема и продължава.

Малка поръчка

С варосани тавани са често срещани бели лакирани рамки и повърхности на клапата, които едва ли се забелязват поради същия цвят. Същото се отнася и за цветни тавани, при които долната страна на зоната на капака и рамката са адаптирани.

Ако таванът е облицован с панели или дърво, капакът може да бъде разположен като панел или облечен с него. Панелите или дървото се залепват или завинтват директно върху повърхността. Рамковите ленти са направени от същия материал като останалата част от облицовката на тавана и са избрани да бъдат възможно най-тънки, с дебелина от два до пет милиметра, така че да изглеждат само ниски.

Допълнителна облицовка или втора клапа

В случай на окачени тавани е неизбежно монтирането на втора независима гледка. Размерът на люка е важен и на прикрепената страна с пантите трябва да има поне десет сантиметра "хлабина " към таванското стълбище отгоре.

Достъпът на окаченото ниво е инсталиран в оборудвана кухня според принципа на тапетна врата или панел на хладилника. Пантите могат да се поставят върху невидимия връх на капака. За да се даде възможност на пешеходната пътека, трябва да се използват широкоъгълни панти или чаши, както са известни от конструкцията на кухнята.

Съвети и трикове Ако планирате облицовка със структура над десет сантиметра, се препоръчва инсталирането на втора независима клапа.