декоративни стени

Отделените стени могат да изпълнят различни цели. Те също могат да бъдат проектирани по артистичен и визуално привлекателен начин. В тази статия можете да прочетете за възможностите и областите на приложение и кои идеи за дизайн са особено интересни.

Области на приложение

Самостоятелните стени рядко се използват на закрито. Обикновено можете да се озовете в градината или предния двор.
Там те могат да служат за много различни цели:

  • Прочетете също - Стени за поддръжка: трябва да обърнете внимание на това
  • Прочетете също - Разрушаване на стената - ето как трябва да продължите
  • Прочетете също - Лесно е да стените ъгли
  • Оптично разделяне
  • Екран за поверителност
  • Ветрозащита
  • Граница на леглата (с ниски стени)
  • Декоративен елемент
  • Подкрепа на наклон

В зависимост от областта на приложение, дължината и височината на стената са индивидуално различни. Това също означава, че опциите за визуален дизайн се различават.

Важни предпоставки

Преди изграждането на стената трябва да се спазват важни предпоставки.

Разрешение за строеж

Самостоятелните стени не винаги изискват разрешение за строеж. Това зависи от вида, височината и разположението на стената в градината и може да варира в зависимост от общината.
Във всеки случай е препоръчително да уведомите отговорния строителен орган предварително. Там ще намерите и информация дали трябва да кандидатствате за официално разрешение за строеж или просто да представите проекта на сградата на вниманието на офиса.

Размери

В зависимост от общината са разрешени само определени височини и дължини. Освен това трябва да се спазват определени определени разстояния до сградите и границите на имотите.
Можете също така да получите информация за стойностите, които трябва да бъдат взети предвид тук, от вашия отговорен сграден орган.

основа

Всяка свободно стояща стена се нуждае от фундамент, който е в зона без замръзване. Ширината и дълбочината на основата трябва да съответстват на теглото на стената, а бетонът, използван за основата, също трябва да е подходящ. Като правило се използва постно бетон (C25).
Един слой чакъл като основа е достатъчен само за естествени каменни стени с максимална височина от 50 cm. Но е по-добре и тук да се излее бетон.

Подкрепа на наклон

Стена, която трябва да улови наклон, трябва да отговаря на определени стандарти. В много случаи приложимите изисквания не са изпълнени тук. Но това може да доведе до много опасни ситуации.
От определен наклон и височина подпорните стени вече не са разрешени. Тогава трябва да се намери професионално различно проектирано решение за поддръжка. Така наречените скатни системи не са подходящи за самостоятелно изграждане, но трябва да бъдат инсталирани от професионалист.
Съответните основи и дренажи, както и каменни слоеве, изместени отзад, също трябва да бъдат създадени професионално, както се изисква от DIN. Във всеки случай разчитайте на специализирана компания. Изграждането му сами може да бъде много опасно!

Идеи за дизайн

Каменни стени

Стените от естествен камък изглеждат селски и могат да бъдат проектирани много индивидуално чрез избора на естествени камъни. Тук се използват всички видове естествен камък - от пясъчник до гранит. Преди да настроите, трябва също да вземете предвид теглото на камъка и да изберете съответно размера на камъка.

Руини стени

Разрушените стени отново са в тенденция от няколко години. Както като поверителност и защита от вятър, така и като декоративни граници на леглото. Стената е оставена непълна отгоре - като руина - и по този начин има много селски вид.
Използваните тухли, които също могат да бъдат закупени евтино, са най-подходящи за това. В противен случай в магазините има и специални комплекти.

Декорация на самата стена

От фрезовото колело, вградено в стената, до осветлението и покриването с антични керемиди - едва ли има граници за вашето собствено творчество. Комбинацията от подходящ вид камък и подходящи декоративни материали може да създаде интересни оптични ефекти.