Превъртете трион или лентов трион в дома?

Когато става въпрос за закупуване на трион в допълнение към изпитания прободен трион, често сте изправени пред решението: превъртете трион или лентов трион? В тази статия можете да разберете подробно кое от двете си струва повече и дали друг трион може да има смисъл.

Рязане в домакинството

Прободният трион със сигурност е универсалното устройство за „направи си сам“. С него може да се свърши почти цялата работа. Единствените недостатъци са:

  • Прочетете също - Работа със свитъка: Съвети от професионалиста
  • Прочетете също - превъртете трион - малко ръководство
  • Прочетете също - Преобразуване на мозайката в превъртащ трион - ето как работи
  • не са възможни точно прави изрязвания (това се дължи на тяхната структура)
  • Мозайката често достига своите граници с много фини форми
  • Работата с висока дебелина на материала (дебели панели) или твърди материали е трудна
  • Прободният трион определено е неподходящ за много дълги дължини на рязане.

За да се компенсират тези недостатъци, ще е необходим трион с кой

  • може да реже и по-големи дебелини на материала
  • получава чисти, прави изрязвания дори на големи разстояния
  • може да изпълнява възможно най-фина работа

Скрол трион

Скролиращ трион позволява точно прави изрязвания и особено много фина и точна работа. Циркулярните дискове могат да се използват и за изрязване на точни криви и кръгови сегменти. Специалните режещи дискове също позволяват рязане на пластмасови или метални плочи.

Недостатък: спиралният трион не е подходящ за големи дебелини на материала, нито за много дълги срезове в големи детайли. Можете също така да превърнете мозайката в трион за малко пари.

банциг

Лентовият трион, от друга страна, е подходящ и за по-грубо рязане (в зависимост от неговия размер). С подходящия размер дъските и гредите също могат лесно да се режат. В допълнение, лентовият трион обикновено произвежда много малко шум при работа, а регулиращите се на наклон работни маси също позволяват нарязване на 45 °.

Следователно лентовият трион е практически универсален за много работа. С него не винаги може да се свърши особено фина работа (отново в зависимост от размера).

Алтернатива: нарязан трион или ръчен циркуляр

Ако цените чисти, прави срязвания и понякога се налага да извършвате груба работа, най-добре е да си купите добър трион за дълбоко рязане.

Той е идеално подходящ за тази цел и може да бъде вграден в маса, ако е необходимо, така че да имате и циркуляр, ако имате нужда от него (особено полезен при дълги разфасовки).

Съвети и трикове В много случаи най-разумното оборудване е удължителен комплект от прободния трион до скролиращия трион (струва около 40 EUR) и допълнителен потопяем трион, който при необходимост може да се вгради в маса.