Деламинирането е рискът при фрезоване на CFRP

При фрезоване на подсилена с въглеродни влакна пластмаса (CFRP) или въглерод, избягването на изтъркване на фрезованите шевове, т.е. разслояване, е от решаващо значение. Сравнително фината тъкан от въглеродни влакна трябва да се разрязва плавно едновременно с разрязването. Тази задача се извършва от специални фрезови глави.

Голям избор на фрезови глави

Фреза се движи сравнително груба CFR. Трябва да се очаква по всяко време с намотката или ресни на индивидуални или повече влакна. Налице е широк избор от фрезови глави, за да се избере от индивидуалния му нож, въртящ момент и технология за рязане, за да потисне това явление.

 • Прочетете също - CFK има уникални свойства
 • Прочетете също - Пробийте CFK с чисти краища
 • Също чета - CFK е лек и твърд материал

Главите за фрезоване работят за глазура от CFK. След действителното рязане, допълнителните ъгли на рязане и специални остриета вече могат да отрязват супернатантните влакна в въртящия се фрезов процес. Активният принцип е подобен на техниката на суха бръснач с няколко лопатки.

Висока скорост и охлаждане

Фрезоването може да се извърши както перпендикулярно и хоризонтално. Голям брой различни фрезови глави варират от пробиване на големи отвори до фрезоване на CFRP повърхност. Има гениални устройства за остриета за всяка цел, всяка от които е проектирана за най-доброто разделяне на всяко отделно влакно.

По принцип работата се извършва при високи скорости от около 2000 оборота в минута. Охлаждащите отвори в фрезовите глави или външното охлаждане, например чрез напръскана студена вода, удължават дължините на фрезоване на отделните секции. CFRP е огнеустойчив и устойчив на изгаряне и трябва да се избягва прегряване поради фрезовата глава.

Как да фрезовате CFRP

 • Охлаждаща течност и / или
 • вода
 • Фреза
 • Фрезова глава по проект
 • Прахосмукачка или смукателна система
 • Защита на дихателните пътища и очите
 • Ръкавици
 • Спрей бутилка (12,99 евро на Amazon *)

1. Фрезоване

Фрезовайте по-малко видимо или маловажно място на вашия CFRP детайл или компонент, за да го тествате. Ако получите разрез със следи от разслояване или изтъркване, променете ъгъла на закрепване на фрезовата глава или го заменете с друг модел.

2. Всмуквайте прах

Докато фрезовате, със защитата на очите и дихателните пътища се уверете, че праховите частици и остатъците от влакна се извличат. Ако не разполагате с професионална система за извличане, помолете асистент да носи през цялото време тръбата на прахосмукачката до точката на фрезоване.

3. Готино

Ако е много горещо, напръскайте студена вода върху работните зони или, ако е възможно, мелете в баня със студена вода.

Съвети и трикове Мелете CFRP само ако знаете физическия ефект на фуража. Настройката на подходящото подаване трябва да се регулира на фрезата.