Проточен бойлер за централно водоснабдяване

Проточните бойлери обикновено са свързани с децентрализирано отопление на водата. Големите устройства обаче могат да се използват и като централен проточен бойлер в мазето за централно водоснабдяване.

За какво трябва да внимавате с централен проточен бойлер в мазето??

Проточните бойлери обикновено се инсталират възможно най-близо до точката на изтичане. Това поддържа пътя на линията възможно най-кратък. Следователно горещата вода пристига по-бързо в крана. В случай на централен проточен бойлер, студената вода трябва първо да се източи от линията, преди водата, загрята от устройството, да пристигне.
При диаметър на тръбата от 15 мм, това е около 200 ml вода на метър тръба, така че при тръба от 10 метра първо трябва да се източат 2 L студена вода.

Колкото по-дълга е линията, толкова по-голяма е консумацията на енергия. Нагрятата вода тече през студената тръба и естествено се охлажда отново - това означава, че с централен проточен бойлер трябва да вземете предвид загубите в линията, когато го използвате. Добрата изолация на тръбите е много полезна тук, за да се запазят възможно най-ниските загуби на енергия.

Кога има смисъл централен проточен бойлер??

Ако искате да снабдите цял апартамент с топла вода, централният проточен бойлер в мазето все още може да бъде добро решение за приготвяне на топла вода. Нагревателят на потока, който загрява вода само когато всъщност е необходима, е напълно логичен, особено ако жилищното пространство не се използва редовно.
Освен това централният проточен бойлер има предимството, че образуването на легионела в тръбите е практически невъзможно. Тези патогени се размножават само много бавно в студена вода, но микробите се чувстват особено у дома си в резервоар за гореща вода.
И тук централният проточен бойлер гарантира, че времето за поддръжка е сведено до минимум и текущите оперативни разходи са намалени.

Кои устройства са подходящи като централен проточен бойлер??

Тъй като проточният бойлер в мазето трябва да обслужва няколко точки за изтичане едновременно, трябва да изберете устройство с подходящите размери. Нуждаете се от електронно устройство с връзка с високо напрежение. Газовите бойлери за мигновено използване са подходящи и като централни устройства в мазето. Като кондензен котел, тези устройства осигуряват и добър баланс на разходите.

Предимства на централните проточни бойлери:

  • Няма разходи за осигуряване на топла вода
  • Няма проблеми с легионела
  • Добър енергиен баланс, когато се използва по-малко
  • Може да захранва цял апартамент с топла вода