Детектор за дим: важни съвети за инсталиране

Димните аларми са закупени, сега те просто трябва да бъдат инсталирани. Но къде е подходящото място за всяко отделно устройство? И как работи сглобяването на шумния спасител?

Точното място за инсталиране на вашия детектор за дим

Нуждаете се от поне едно устройство за зоната на коридора. В много широки и дълги коридори също си струва да инсталирате два или повече детектора за дим. Ако къщата ви има няколко етажа, на всеки етаж трябва да се намери спасител.

  • Прочетете също - Аларми за дим: Важни факти за поддръжката на наемателите
  • Прочетете също - Как работи алармата за дим?
  • Прочетете също - Най-важните факти за алармите за дим в апартаменти под наем

Тъй като повечето пожари започват през нощта, не забравяйте да инсталирате аларма за дим във всяка спалня. Стаите над 60 квадратни метра изискват поне две устройства за ефективна защита.

Зоните с особено висок риск от пожар определено изискват инсталирането на детектор за дим: Зоните с много кабели и електрически устройства, но също така и хол с камина, определено трябва да бъдат оборудвани с детектор.

Трябва да имате предвид това по време на сглобяването!

  • Ако монтирате своя детектор за дим възможно най-хоризонтално на тавана, всеки дим ще се издига директно към детектора.
  • Монтирането на стена се обмисля само ако вашият таван не предлага достатъчно опора.
  • Изберете място възможно най-близо до центъра на стаята, винаги на поне половин метър от стената и обзавеждането.
  • Трябва да прикрепите своя детектор за дим към наклонени тавани, така че да не е на повече от метър и поне половин метър от горната част на тавана.
  • Избягвайте зони с течения, като например в близост до климатици или въздуховоди.

Ето как работи сглобяването

Инсталирането на детектор за дим изобщо не е трудно: Свалете плоския капак от устройството и го завийте през предварително пробити отвори на тавана. След това завийте устройството обратно на капака.

Ако детекторът за дим спре да работи, просто изхвърлете устройството и оставете капака включен. Купете същия модел и го използвайте на място.

С редовен, нисък звуков сигнал, вашият детектор за дим сигнализира, че батерията е изтощена. Сега имате максимум 30 дни за подмяна на старата батерия.

Съвети и трикове Уверете се, че сте сигурни, че вашият детектор за дим все още работи върху повърхността на устройството, като натисне тестовия бутон на повърхността на устройството. Силен звуков сигнал ви казва, че всичко е наред. Ако това остане, или детекторът е дефектен или се нуждае от нова батерия.