Правилната топлинна защита за стената зад камината

За оперативна безопасност е много важно да се осигури адекватна топлинна защита на стената зад камината. Често е достатъчно да се поддържа достатъчно разстояние от стената. Ето и други опции.

Топлинната защита и важни разпоредби за противопожарна защита

Думите топлоизолация и противопожарна защита са много важни ключови думи, когато става въпрос за безопасност около камината. Има определени разпоредби, които трябва да се спазват по време на монтажа. В крайна сметка, откритата камина във вашите собствени четири стени винаги крие определен риск. Един от тези разпоредби се отнася до подходяща топлоизолация на стената зад камината. В този контекст е много важно да се използват незапалими материали в непосредствена близост до печката. Например можете да използвате облицовъчни тухли, направени от следните материали, за да осигурите достатъчна топлинна защита на стената:

  • Прочетете също - Камина: Ограждане на отвор за отдушника
  • Прочетете също - Просто уютно: каменна облицовка за камината
  • Прочетете още - Почистване на камината с картофени кори
  • материали на гипсова основа
  • Топлозащита, изработена от порцеланов камък
  • Стени от естествен камък

Важни разстояния и други разпоредби

Винаги зависи от естеството на помещението каква топлинна мощност трябва да има печката. Но състоянието на стените, таваните и пода също е от голямо значение. Между задната част на печката и стената трябва да има определено разстояние. За противопожарна защита се прилага минимално разстояние от 20 сантиметра между задната част на печката и стената. Често обаче има смисъл да се запази дистанцията малко по-щедра. Важно е също така, че непосредствено зад камината има огнеупорна стена, изработена от негорими материали.

Ако не сте сигурни в дизайна на стената

Прави се основно разграничение между запалими и незапалими стенни материали. Например, ако стените са от бетон или зидария, вие сте на сигурно място. Нещата са малко по-различни при стените с дървени подконструкции или дървени стени. Ако се съмнявате, трябва да попитате вашия коминочистач или специализирана фирма за съвет каква конкретна опасност представлява сега стената и каква защита е възможна. Често, например, така наречената облицовъчна стена е изградена от минерални материали, които трябва да имат определена минимална дебелина. Това е полезно за дървени стени, например, за да се осигури адекватна противопожарна защита. Но могат да се използват и топлоизолационни панели, изработени от определени материали, които служат на същата цел.