Правилната звукоизолация на тавана в стари сгради и възможностите

В стара сграда обикновено трябва да се предприемат няколко мерки за защита от шум, включително шумозащита на таваните. Това също не е проблем, ако таваните са с достатъчна височина.

Как може да се монтира звукоизолация за таван в стара сграда

За звукоизолация на тавана в стари сгради имате няколко опции за изолиране на звук от крак или други звукови предавания през тавана. Обикновено се радвате и на допълнително предимство чрез шумоизолация, а именно тази на по-бързото отопление на стаята. Трябва обаче да приемете поне леко намаляване на височината на стаята. Имате следните опции за звукоизолация:

  • Прочетете още - Правилна звукоизолация на тавана и възможностите
  • Прочетете също - тухлен таван в стара сграда
  • Прочетете още - Окачен таван в стари сгради - Предназначение и конструкция
  • инсталирайте фалшив таван (окачен таван)
  • Използвайте изолация на ударния звук на тавана
  • плаващо полагане на подови настилки

Защита от шум чрез окачен таван

Специалните профили от гипсокартон, които могат да се монтират на тавана в стара сграда, осигуряват добра звукоизолация. Този метод е особено подходящ, когато помещението има съответна височина, което има приятен страничен ефект, а именно по-бързото отопление на помещението. Не е задължително обаче да има видимо намаляване на височината на стаята. Дори само лекото намаляване на височината на помещението през окачен таван може да даде възможност за правилна звукоизолация. Чрез окачването на тавана шумът от горния апартамент значително намалява, което обикновено се възприема като особено досадно. Сглобяването се извършва в няколко стъпки. Първо, така наречените основни летви са прикрепени към стария таван. След това летвите следват на определено разстояние от няколко сантиметра. Пролуката се запълва с подходящ изолационен материал, преди строителните плочи да се прикрепят към долната страна. Алтернативно, отделянето може да се извърши и с помощта на специални закачалки.

На какво трябва да се обърне особено внимание при този тип изолация

Много е важно окаченият таван да бъде отделен от стените, така че да не може да се предава звук от компонентите на тавана директно към стената. Най-вече отдолу се поставят изолационни ленти, за да се отдели таванът от стената и да се получи възможно най-добрата звукоизолация за тавана. По принцип по-голямото разстояние между окачения таван предлага по-добра звукоизолация.