Правилният диаметър на водопроводната тръба за душа

Когато избирате водопроводни тръби за душ, важно е да вземете предвид правилните диаметри. Трябва да правите разлика между водопроводите и водоотвеждащите линии, които имат различни диаметри. Можете да прочетете повече за това в тази статия за водопроводи.

Изберете правилния диаметър за водопроводите

Водните тръби на душа се използват за осигуряване на водоснабдяването и за осигуряване на необходимото оттичане на отпадъчните води, които възникват по време на душ. По отношение на водопроводите се изискват различни изисквания в зависимост от вида на употреба. Например, следното се отнася за водопроводите:

  • Те служат за поддържане на налягането на водата.
  • Те трябва да могат да транспортират достатъчно количество вода.
  • Трябва да се спазват разпоредбите за водоснабдяване с питейна вода.

Някои бележки за водопроводите

Водопроводите трябва да имат определено налягане на водата, за да осигурят адекватно водоснабдяване дори на последния етаж на къща. В миналото за тази цел са се използвали предимно оловни тръби; днес се използват захранващи тръби от стомана или мед, понякога и от пластмаса. Основният материал е лесен за обработка, нечувствителен към остатъци от варовик и следователно има редица предимства. Устойчив е и на корозия.

Канализационните тръби за душ

Тези тръби обикновено са направени от пластмаса. Това са така наречените високотемпературни тръби (накратко HT тръби), тъй като те също трябва безопасно да транспортират отпадъчни води с малко по-високи температури, без да бъдат повредени в процеса. Тръбите са изработени от полипропилен или PVC. Канализационните тръби имат много по-голям диаметър от захранващите тръби. Следователно трябва да използвате тръби за отпадни води с диаметър най-малко 50 милиметра за използване под душа. Същото се отнася и за тръбите за отпадни води за вана, мивка, миялна машина и пералня. Можете да използвате само канализационни тръби с по-малък диаметър от около 40 милиметра за канализационни тръби от обикновени мивки.

Диаметър на водопроводните тръби

За водоснабдяване в къщата се използват различни диаметри на водопроводи. Размерите са например 12 или 15 милиметра. Понякога могат да се използват и водопроводи с по-голям диаметър, в зависимост от нуждата от вода. В допълнение към диаметъра, материалът на водопроводите също играе важна роля. В съвременните къщи често се полагат тръби от пластмаса, които са нечувствителни към корозия и изолация на светлина, топлина и звук.