Диетичен съвет: Опитайте малко плодове!

Плодовете и зеленчуците са важни за здравословното хранене. Но те са и истински съюзници за нашата кожа. Те съдържат много антиоксиданти, които помагат на телата ни да се борят със стареенето. Бръчки, намръщени - без антиоксиданти, кожата ни може да издържа на течението на времето все по-малко. Като противоотрова трябва да се съсредоточим върху един много специален плод

..

Проучване показва, че миришещите плодове са силно препоръчителни за нашата фигура и кожа. Това ни отвлича вниманието от нездравословните сладкиши. Изследователи от университета в Дижон са открили, че миризмата на плодове ни кара да предпочитаме да посягаме към здравословни храни. Резултатът се основава на 115 мъже и жени, наблюдавани по време на хранене, под предлог, че искат да изучат комуникацията си.

Всъщност обаче беше изследвано хранителното поведение на участниците в изследването. Субектите бяха разделени на две групи. Първата група зае място в стая, която миришеше на круши. Втората група беше поставена в стая без мирис. След това участниците бяха изпратени в друга стая, за да изберат предястие, основно ястие и десерт. Имаше две ястия за избор за всеки курс. Настъргани моркови или студено месо се предлагаха като предястие, лазаня болонезе или сьомга със зеленчуково ризото като основно ястие и брауни или ябълково пюре като десерт.

При избора на предястие и основно ястие учените не можаха да намерят някаква особена разлика в двете групи. На десерта обаче стана ясно, че участниците, които преди това са усетили аромата на круша, са предпочели значително повече за ябълковото пюре. За ръководителя на изследването това е „научното доказателство, че ароматът на плодове може несъзнателно да повлияе на избора на храна и да насърчи хората да посегнат към плодов десерт“.

И така, при какви плодове трябва да подуша??

По този въпрос бихме препоръчали плодове с високо съдържание на антиоксиданти (и витамин С) - наричани още супер плодове. Така че в списъка са ягоди, личи, грозде, кайсии, черно и червено френско грозде, боровинки, но също така и други, по-екзотични плодове като нар, мангостин, годжи бери, плодове асаи и плодове баобаб.
За да ги намерите, можете да погледнете ORAC индекса на плодовете, който се предлага на много сайтове за хранене.
Но не се притеснявайте, всички плодове всъщност са подходящи. За да отключите тайната на един дълъг живот, магическата и добре позната формула е: Яжте плодове възможно най-често и за предпочитане пресни!