Най-добрата водоустойчива боя за стени за влажни помещения

Банята и кухнята редовно са доста влажни, водните пари се събират във въздуха и кондензират по стените. Където не са облицовани с плочки, тези стаи се нуждаят от водоустойчива боя за стени, която надеждно предпазва влагата от строителната тъкан. Тези цветове лесно издържат на въздействието на водата!

Устойчивостта на мокро износване като важен критерий за подбор

Вероятно знаете и това: Когато готвите, няколко пръски мазнини или петна от кетчуп всъщност попадат на стената! За да можете да премахнете тези влажни, без да премахвате боята по стената едновременно, вашият покривен материал се нуждае от високо ниво на устойчивост на мокро износване.

  • Прочетете още - Спокоен сън: най-добрата боя за стена за спалнята
  • Прочетете също - Красива и здрава: коя е най-добрата боя за стена за интериора?
  • Прочетете също - Тази цена е разумна за бяла боя за стени

Това е посочено на кофата, в която сте закупили боята си. Долните цифри 1 и 2 означават, че боята може да издържи много добре или поне добре влажната кърпа за почистване, боите за стени в класове 3 до 5, от друга страна, не са подходящи за банята и кухнята.

Този вид боя също е водоотблъскваща

Би било наистина практично, ако вода и мръсотия се търкалят от стената, вместо евентуално да се придържат към нея. Латексната боя, вариация на емулсионната боя, която има висока повърхностна плътност, носи това ценно свойство със себе си.

Латексните бои са почистващи се и водоотблъскващи едновременно, те не заменят облицована стена, но се доближават много близо до нея на нивото на покритието. Този тип боя обикновено има леко лъскава повърхност и за предпочитане е боядисана върху лесен за нанасяне тапет от стъклени влакна.

Коя водоустойчива боя за стена е най-подходяща за защита срещу плесен?

Вече споменатата латексова боя държи водните пари извън стената, но също така изолира строителната тъкан отвън, така че да може да отделя само много малко влага. Стените, които са боядисани на голяма площ, могат да бъдат изложени на повишен риск от мухъл.

Силикатните бои също са абсолютно водоустойчиви, но не и водоотблъскващи. Те абсорбират влагата и я изпускат обратно във въздуха в помещението, когато е необходимо, като по този начин предотвратяват образуването на мухъл благодарение на високата стойност на pH. Перфектен материал за боядисване в банята - поне извън зоната с водни пръски!

Съвети и трикове Харесвате големите ретро модели? Просто тапетирайте определени части от вашата кухня с тапети от 70-те години и ги покривайте с така наречената „слонска кожа“, за да се предпазите от влага: Изглежда готино и гарантирано ще бъде водоустойчив!