Оформете правилно основната плоча

В зависимост от това дали искате да създадете лентов фундамент или бетонирате непрекъсната подова плоча, трябва да създадете кофража по съответния начин. Има и няколко неща, които трябва да се вземат предвид при кофражни бетони - можете да разберете какво е важно тук.

Обща информация

Кофражът обикновено се прави с така наречените кофражни панели, изработени от дърво. След като бетонът се излее, кофражът отново се отстранява. Важното е стабилизацията и анкерирането на кофражните елементи - бетонът може да окаже огромен натиск върху кофража и това трябва да се има предвид при закрепването на кофража.

  • Прочетете също - Престилка за замръзване за подовата плоча
  • Прочетете също - цена за основната плоча
  • Прочетете също - направете сами подова плоча

Загубен кофраж

Терминът се отнася до кофражни елементи, които по-късно вече не се премахват и остават на компонента - практически "се губят ". Такива специални кофражни елементи обикновено са изработени от полистирол и трябва да бъдат обработени по специален начин. Те могат да опростят живота със сложен кофраж, но обикновено са значително по-скъпи от дървените кофражни дъски, които също могат да се използват няколко пъти.

Инструкции стъпка по стъпка за кофраж на подовата плоча

  • Кофражни елементи
  • Дървени колчета
  • Приставка за кофражни елементи
  • Кофражно масло
  • Ниво на духа
  • евентуално. Акумулаторна отвертка

1. Подгответе основната плоча

Можете да прикрепите кофража само когато е създаден заслепяващият слой и също са изкопани ледената престилка или фундаментните ленти. Като правило фундаментните ленти също се затварят.

2. Поставете кофража

Поставете кофражните дъски точно вертикално на ръба и ги подпрете отзад с достатъчно дървени колчета. Проверете отново правилната позиция с нивелира. Изливащият бетон изтласква кофража навън с висока енергия - затова се уверете, че закрепването всъщност е достатъчно стабилно. Най-добре е да завиете кофража в ъглите.

Кофражните елементи на изгубен кофраж, от друга страна, са закрепени с колчета. Важно е те да са достатъчно дълги и да имат правилния диаметър. Също така ще трябва да прикрепите всяка армировка към колчетата с връзваща тел.

3. Подгответе се за бетониране

Когато всичко е изправено, проверете отново целия кофраж за правилно поставяне и стабилност и го покрийте с кофражно масло, за да може след това да се отдели по-лесно от бетона. Това не е необходимо при изгубен кофраж.

Съвети и трикове Използвайте само напълно непокътнати кофражни дъски, без повреди и с достатъчна дебелина.