Плътността на пясъчника се определя от три фактора

Пясъчникът като мека скала има по-ниска плътност от известните твърди скали като гранит или базалт. Това улеснява работата с и има по-ниско тегло. Колкото по-плътен е пясъчникът, толкова по-малко порест и метеорологичен. Съдържанието на кварц често определя плътността.

Видове пясък и зърнени размери

Целият диапазон на плътност на пясъчника е между два и 2,8 грама на кубичен сантиметър. Повечето пясъчници, използвани в архитектурата и строителството на къщи, са с плътност от 2,2 грама на кубичен сантиметър.

  • Прочетете също - Теглото на пясъчника се дължи на неговата плътност
  • Прочетете също - Изрязване на пясъчник с трион
  • Прочетете също - Разделете сами пясъчник на ръка

Плътността на пясъчника се определя от видовете пясък, които се втвърдяват в камъка под утайка. Пропорциите на различни пясъци също могат да бъдат обогатени с изкопаеми и минерални зърна като черупки или скелетни фрагменти. В допълнение към тези компоненти, свързващото вещество има ефект върху плътността.

Свързващо вещество и порьозност

Четирите различни вида "обвързан" пясъчник държат утаения камък заедно с кварц, карбонат, желязо или лопата и глина. Кварцът увеличава плътността, карбонатът осигурява едри пори, а лопатите и глините намаляват плътността на пясъчника. Повечето пясъчници със свързващи агенти и глина, като мазилка от Париж, са подходящи само за вътрешна употреба.

Много голям дял от плътността на съответния пясъчник се дължи на дела на порите. Той може да съставлява до една четвърт от общата скална маса. Колкото по-висок е процентът на порите, толкова по-ниска е плътността на скалата. Намаляващата плътност се компенсира от нарастващия дял на свързващия агент, особено в случая с кварцов пясъчник с кварцов дял над деветдесет процента.

Използвайте плътността, за да изчислите теглото

Теглото на съответния пясъчник се изчислява от плътността чрез умножаване на обема на плоча, камък или друг детайл по стойността на плътността. Плътността е дадена в грамове на кубичен сантиметър или килограми на кубичен метър. Индивидуалното тегло може да се изчисли според обема на детайла. Плътността на пясъчника е съществено свойство по отношение на стабилността, но "леките " пясъчници с ниска плътност също могат да имат висока стабилност.

Съвети и трикове Ако искате да изчислите теглото на вашите изисквания от пясъчник, ще намерите така наречените калкулатори или калкулатори на теглото на уебсайтовете на много доставчици, с които лесно можете да конвертирате от плътност в тегло.