Функцията на помпа за зареждане на резервоар за съхранение

Помпата за зареждане на резервоар е част от по-голямата част от системите за централно отопление. Той транспортира топлинна енергия в резервоар за съхранение, който трябва да поддържа топла питейна вода за жителите на къщата. Такава помпа всъщност работи по много прост начин.

Функцията на помпата за зареждане на резервоара за съхранение

За да се доближите до същността на дадено устройство, струва си да разгледате отблизо термина. И така, защо помпата за зареждане на резервоара се нарича това, което се нарича? В техния случай името всъщност е доста обяснимо. А именно, зарежда памет чрез помпена дейност. Това е резервоарът за съхранение на питейна вода (също: резервоар за битова вода), който е свързан с котела в много централни отоплителни системи. В него се нагрява запас от чиста сервизна вода за всички кранове, връзки за душ и вана в къщата, така че винаги да е на разположение веднага.

Помпата за зареждане на резервоара е помпа, която е свързана между котела с вътрешна горелка и резервоара за съхранение на питейна вода. Той задейства следното:

  • Транспортиране на топла вода за отопление от котела в топлообменник в резервоара за съхранение на питейна вода
  • Нагревателната намотка в топлообменника се загрява чрез заливане с гореща вода
  • Топлообменникът прехвърля топлинна енергия към водопровода за питейна вода и я загрява

За да може помпата за зареждане на резервоара да започне този процес, не е необходимо да прави нищо друго, освен която и да е нормална циркулационна помпа, а именно да транспортира вода. Ето защо самото устройство не работи по различен начин от циркулационната помпа, която е отговорна за транспортирането на отоплителната вода в отоплителната тръбна система на къщата. Въпреки това помпата за зареждане на резервоара за съхранение обикновено е много по-малка и не позволява да се настрои скоростта.

Той обаче определено е свързан с променливи, които трябва да бъдат зададени на отоплителната електроника. Това са преди всичко желаната температура за резервоара за съхранение на питейна вода и работното състояние на котела, т.е. генератора на топлина. Температурата на горещата битова вода трябва да бъде между 60 и 80 ° C. Чрез добавяне на студена вода към чешмата може да се постигне комфортна температура. Действителната температура и генерирането на целевата температура се определят от температурен сензор в резервоара за съхранение на питейна вода. Ако действителната температура падне под целевата стойност, сигналът за помпа се изпраща към помпата за зареждане на резервоара.

Работното състояние на котела е другият влияещ фактор за работата на помпата за зареждане на резервоара. В зависимост от вида на управлението, той също е обект на сигнали за активност и неактивност чрез стайната или външната температура. Те трябва да се вземат предвид при настройката на помпата за зареждане на резервоара, тъй като когато котелът е неактивен, помпата за зареждане на резервоара понякога вече не спира да изпомпва.