Функцията на перфоратор

Пробиването като физическо движение само по себе си е ротация. Спираловидните фрези за свредла „изяждат“ пробивното вещество. Силите на аксиално налягане ускоряват проникването. В случай на твърди и твърди сондажни вещества като бетон и камък, късите и мощни „удари“ на перфоратора помагат за движение напред.

Три варианта за генериране на сила

Свредло за чук (90,95 евро за Amazon *) се произвежда с три различни типа задвижвания. В сектора „направи си сам“ могат да бъдат избрани ударни механизми с електрическо и пневматично задвижване. В професионалния високопроизводителен сектор като минното дело, функцията на сгъстения въздух в пневматичните системи се поема от хидравлично действащи течности.

  • Прочетете също - Функцията на перфоратор
  • Прочетете също - Смяна на бормашината в бормашина
  • Прочетете също - завинтване с бормашина

Тъй като стоманените армировки често могат да бъдат засегнати при пробиване в строителен бетон, регулирането на предавките по отношение на разпределението на силата е възможно с висококачествени ротационни чукове.

Свредло и предаване на мощност

За разлика от перфоратора, бормашината се движи в патронника. Той абсорбира силата на поразителния механизъм директно в собствените си движения. При ударна бормашина (151,38 евро при Amazon *), здраво заключената бормашина в действие с бормашината поема силата на удара на чуковия механизъм.

Свредло с чук нанася удари по свредлото. Силата се генерира в бутало чрез компресия и задейства ударния щифт. Задвижващият лагер или ексцентричното колело отклонява енергията на въртене на двигателя, която вече е налице, в необходимите движения напред и назад.

Перкусии

Ударният механизъм на ударната бормашина превъзхожда производителността на бормашината, особено поради директното предаване на мощността към бормашината. Силата на двигателя и лоста "губи " по-малко енергия до точката на натиск в върха на свредлото. Ефективността на пружинния чуков механизъм или пневматичния чуков механизъм работи без странични повреди.

Когато се използва перфоратор за проникване в бетон, приложената сила е като кълвач, затегнат във вентилатор. При пробиване в бетон с перфоратор, предаването на мощност може да се сравни с многократното ръчно натискане на пръта на смесител върху мястото на пробиване.

Съвети и трикове Ако се чудите дали е по-добре да използвате перфоратор или перфоратор, количеството работа е най-важният фактор. За обикновените домакински сондажи в бетон или камък обикновено е достатъчна перфоратор, който обаче изисква значително по-голяма мускулна сила и може да достигне границата на своята ефективност с особено стабилни сондажни вещества.