Как работи вентилът за ниско налягане

Който иска да създаде нов монтаж или котел под мивката, скоро се сблъсква с термините за високо налягане и ниско налягане. Но кога ви е необходимо кой тип монтаж и как точно работи специалният принцип на ниско налягане? Всъщност не е сложно.

Защо се нуждае от ниско налягане?

Терминът Faiver с ниско налягане се появява по-често в света на домашните водни технологии, отколкото терминът с високо налягане. Защо? Защото фитингите с високо налягане са "нормални" фитинги. А именно, което може да бъде свързано директно с двойно водните връзки със студена и топла вода. Така че те са там за сгради, в които лечението на централната топла вода е подредена и на крановете съответно също така гореща вода в допълнение към студената водна линия.

Фитингите за ниско налягане са "специалните" фитинги, които са маркирани с мълния на опаковката и в информационните листове за продукта. Те са необходими за котли без налягане или проточни бойлери, които заместват липсващата централна отоплителна система за топла вода локално под суетата или мивката. Котлите без налягане или проточните бойлери обикновено не са достатъчно стабилни за обичайното налягане между 3 и 6 бара в битовите водопроводи. Фитингите за ниско налягане ги предпазват от прекомерно налягане и евентуално спукване.

Как работи вентилът за ниско налягане

За да предпази котела от налягането на водопроводната тръба на къщата, фитинг за ниско налягане го свързва само косвено към водопроводната връзка на къщата. Това работи с три свързващи маркуча вместо само с два свързващи маркуча с фитинги за високо налягане. Те поемат следните задачи:

  • Доставка на студена вода от водопроводната връзка на къщата
  • Изпускане на студена вода от фитинга в котела
  • Изпускане на топла вода от котела в арматурата

Първият свързващ маркуч, който обикновено не е кодиран с цвят на фитингите за ниско налягане, е свързан към връзката за студена вода в стената и захранва фитинга със студена вода от тръбата на къщата. Вторият маркуч е маркучът за студена вода, маркиран със синьо, който е свързан между фитинга и връзката за студена вода на котела. През него преминава студена вода от фитинга в котела веднага щом се отвори вентилът за топла вода на фитинга. Това значително намалява налягането в линията на къщата. Постъпващата студена вода измества горещата вода от котела и я притиска през маркуча за гореща вода, маркиран в червено в арматурата.

Между другото, сега има все по-устойчиви на налягане котли или бойлери под налягане, които могат да издържат на налягане до 10 бара. Те също могат да бъдат свързани към нормални фитинги за високо налягане с помощта на тръбен адаптер.