Дизайнът на входните стълби включва три фактора

При проектирането на участници е налична комбинацията от три характеристики. При избора на формата структурните условия и предложението за пространство играят решаваща роля, материали и вид строителство са свободно избираеми. Що се отнася до парапетите, трябва да се спазват законовите разпоредби за строителството.

Стълбище

В повечето случаи, стълбище за завлаждане трябва да преодолее между една и две метра разлика, което води до едноцифрена стъпка номер. Като форма на стълбището обикновено се избират еднопосочен и прав план на пода.

  • Прочетете също - Входни стълби за входа на къщата със или без рампа
  • Прочетете също - цените на входните стълби започват от трицифрения диапазон
  • Прочетете също - планирайте входни стълби и ги изградете сами

Платформените стълби, където горната крайна стъпка пред вратата образува удобна платформа, са често срещани за стълбище. Ако има достатъчно място и височината на градиента, могат да се монтират полуспирални стълби с кръгови дъги.

Формите на стълбите, които изискват много място, са Y-стълби, които започват с две коловози и се стесняват към площадката. Декоративна алтернатива са пирамидалните и конусовидните стълби, които водят до подиума като стълбище от трите достъпни посоки.

Производствен материал

За проектирането на едно от входните стълби могат да бъдат избрани редица материали. Устойчивостта на времето и замръзването и постоянната стабилност и устойчивост на трафик и тежести са важни. Ето защо дървените стълби рядко се избират като входни стълби. Общите материали са:

  • Поцинковани и без корозия стоманени стълби
  • Изляти бетонни стълби със или без облицовка
  • Стълби от естествен камък
  • Каменни стълби от тухли, естествен или изкуствен камък
  • Комбинации като бетонни или стоманени греди с прикрепени стъпала, направени от различен материал

Вид и структура на конструкцията

Структурата и видовете конструкции на входните стълби са разнообразни. По принцип трябва да избирате между масивно стълбище и отворено стълбище. Плътните стълби обикновено са направени от камък или бетон и облицовани според вкуса.

Когато се планират външни стълби, като конструкция на отворени стълби обикновено се избират подконструкции от стомана или ребра от стоманобетон. Входните стълби обикновено се изграждат без стрингери, но това също е възможно.

Допълнителни средства за проектиране са осветлението на стълбището, покрива и дизайна на стената, ако стълбището минава по стена.

Съвети и трикове Обърнете внимание на строителните разпоредби и от това колко стъпала са необходими парапет или парапет.