Обновете дървената фасада, защитете я добре и я поддържайте постоянно

Дървените фасади са една от най-популярните външни облицовки на къщата. Вече можете да помислите за защита на дървото по време на фазата на планиране за обновяване на вашата фасада. Конструктивната защита на дървото е лесна. Обновената фасада е по-здрава и остава привлекателна за по-дълго.

Подновете и защитете конструктивно

Облицовката на новата дървена фасада трябва да завършва на поне 30 сантиметра над земята. Основата отдолу може да бъде измазана с устойчив материал. Ако дървото влезе в пряк контакт със земята, то се влияе от валежите, пръскането на вода и през зимата също от пътната сол.

  • Прочетете още - Грижа и поддържане на дървената фасада добре с правилното масло
  • Прочетете също - Преоборудване на дървена фасада
  • Прочетете също - дървена фасада или измазване на фасада?

Удълженият надвес на покрива предлага допълнителна защита. Той поддържа директни валежи от фасадата. Задната вентилация на фасадната конструкция трябва да позволява перфектна циркулация на въздуха, така че да няма натрупване на влага зад фасадата. Вертикалната подредба е изгодна при полагане на дървените летви. Тук водата се стича по влакната и дървото изсъхва по-бързо.

Конструктивни методи за защита на дървесината

  • 30 сантиметра от пода
  • Големи надвеси на покрива
  • Перфектна задна вентилация
  • Вертикални летви

Видове дървесина за обновяване

Ако сте имали до голяма степен положителни преживявания с дървото на старата фасадна облицовка, нищо не говори срещу повторното използване на същия вид дърво. Всички местни видове са подходящи. Смърчът е особено популярен поради ниската си цена. Освен това е много здрав и лесен за работа и боядисване. Ела, лиственица, дъб, кестен и бор също могат да се използват като фасадно дърво.

Боядисвайте новата фасада

За нова дървена облицовка трябва да използвате рендосан кофраж. Тук повърхността е грапава и абсорбира много боя особено лесно. Нанесете добре смесената боя или глазура равномерно и тънко по посока на дървесните влакна. Оставете първия слой да изсъхне за няколко часа и след това боядисайте следващия слой. Абсорбиращото дърво обикновено изисква три слоя боя.

Следвайте инструкциите за обработка на производителя на боята. В зависимост от производителя имате дългосрочна гаранция за дизайна на вашата фасада, ако боята е обработена професионално.

Съвети и трикове Когато фасадните дъски се полагат хоризонтално, жлебовете сочат надолу. Така че там не се събират валежи. Дъждът и кондензът могат да се стичат безпрепятствено надолу. Хоризонталната облицовка близо до основата улеснява ремонта, ако отделните дъски са повредени от времето.