Смажете патрона в едноръковия миксер

Ако дебитът и регулирането на температурата от дръжката на едноръкохватния смесител вече не работят безпроблемно, това обикновено се дължи на калцирана и / или обезмаслена касета. По-нататък искаме да се обърнем към въпроса дали може да се премахне, почисти и намаже на ръка.

Защо да смазвате касетата на едноръковия миксер?

За разлика от смесителите с два лоста, смесителите с един лост регулират дебита и температурата на чешмяната вода с помощта на един лост за управление. Освен това е свързан с един патрон, който също комбинира два клапана за двете задачи. За тази цел касетите на едноръковите смесителни кранове имат два керамични диска, или. Клапани. В зависимост от настройката на лоста, те се движат един срещу друг и понякога пропускат повече гореща вода, понякога повече студена вода и понякога по-голямо, понякога по-малко количество смесена вода през аератора.

За да могат стъклата да се движат гладко една срещу друга, те са фабрично смазани с грес за кранове, сертифициран за питейна вода, така че дренажната вода да не е замърсена.

С течение на времето плавността на обратното движение на керамичните дискове може да намалее. Чрез следните влияния:

  • калциране
  • Декалцификация чрез накисване в оцетна вода
  • проникнали чужди тела

Калцификатите в касетата правят керамичните дискове по-трудни за преместване. Можете да ги декалцирате много добре, като ги накиснете във оцетна вода, но част от мазнината винаги се разхлабва. Това от своя страна прави движението на диска по-малко плавно. Чужди тела, проникнали през тръбната система, също могат да повредят патрона.

Смажете патрона сами?

Самото смазване на касета обикновено не си струва и също не е толкова лесно да се направи. Много касети, които между другото не са стандартизирани и производител или. са специфични за модела, не могат да бъдат демонтирани, така че да нямате достъп до керамичните дискове, дори когато са извадени. Ако все пак успеете да отворите патрона, можете, разбира се, да почистите керамичните дискове и да ги смажете с грес за чешма, който е сертифициран за питейна вода.

В противен случай целият патрон трябва да бъде сменен. През повечето време патроните, необходими за отделните модели кранове, не са особено скъпи.

Което определено можете да намажете с мазнина

Дори ако касетата не може да бъде отворена и обработена на ръка за по-нататъшна употреба, можете поне да поддържате други движещи се зони сами с грес за кран. Те включват, например, вътрешното тяло на фитинга, което е достъпно в някои модели на фитинги с едно лост, особено в областта на уплътненията и вътрешната зона на държача на дръжката.