Цената на материала за кладенец

Тръбите за кладенци съставляват около една пета от цената на пробит кладенец. Пластмасовите тръби могат да го направят по-евтино, въпреки че металните тръби се препоръчват в полза на по-дълъг експлоатационен живот. Като правило, металните тръбопроводи са приблизително два пъти по-скъпи.

Тръби за кладенец

В повечето случаи се монтират кладенецни тръбни елементи с дължина един метър. Металните версии имат външни резби от двете страни, които са свързани с ръкави. Пластмасовите изделия имат гнездо, лято от едната страна с вътрешни резби, които се завинтват към противоположната външна резба.

  • Прочетете също - Цената на дълбок кладенец
  • Прочетете също - Общи инструкции за сондажен кладенец
  • Прочетете също - Разходите за пробиване на кладенец

В зависимост от диаметъра и нарастващата дебелина на стената, разходите за кладенещи тръби от пластмаса са между шест и 15 евро на парче с дължина един метър. Тръбите от поцинкована стомана започват от около 15 евро, а за тръбите от неръждаема стомана трябва да изчислите от 20 евро на парче и метър.

Ръкави и уплътнители

За да свържете тръбите към метални версии, са необходими втулки с гнезда. Втулките от поцинкована стомана струват между две и четири евро всяка. Втулките не се изискват за пластмасови тръби.

Уплътнителният материал е идентичен за пластмасови и метални връзки. Конопът е най-типичният уплътнител, защото набъбва, когато се намокри и засилва своя уплътняващ ефект.

Плътният коноп се предлага навит на макари или завързан като плитка на ценови тегло. Плитките са по-евтини от намотките. Сто грама намотан коноп се предлага за около осем до десет евро, коноп с коса за две до три евро. Сто грама коноп са достатъчни за запечатване на нишките на цялата сондажа на дълбочина до десет метра.

Fermit под формата на паста се използва като допълнителен уплътнител при изграждането на кладенци. Двеста грама, които струват между четири и шест евро, са достатъчни за кладенец с дълбочина до десет метра.

Филтърният чакъл е насипен материал

Разходите за филтър чакъл са дадени в тонове и обикновено са незначителни предвид малките количества, включени в сондажни кладенци. Цената на тон за измит чакъл е около тридесет евро, като петдесет до сто килограма са достатъчни за сондажен кладенец с дълбочина десет метра.

Съвети и трикове В допълнение към филтърните тръби с прорези, можете да поставите и филтърни тръби от плат във вашия кладенец. Най-вече два метра дълги пластмасови елементи струват около тридесет евро, когато са слотени, и около четиридесет евро с плат. Очаквайте около петдесет процента по-високи разходи за метални изделия.