Вентилационната система в банята и нейната функция

Вътрешният климат в банята е напълно различен от този в останалата част на апартамента. Развитието на миризми и високото ниво на влажност на въздуха налага в баните без прозорци да се монтира подходяща вентилационна система в банята.

Някои важни причини за вентилационна система в банята

В банята огромното количество влага често попада във въздуха в стаята чрез водата. Тази повишена влажност може много бързо да доведе до образуване на мухъл. Обикновено климатът в помещенията се регулира чрез редовно проветряване. Ако обаче банята няма прозорец, трябва да се намери друго решение. Обикновено това се състои от вентилационна система, която освен високата влажност, премахва и неприятните миризми от банята.

  • Прочетете още - Преоборудване на вентилацията на банята
  • Прочетете също - Вентилационна система за банята и какво да търсите
  • Прочетете също - Получавайте финансиране за система за вентилация

Различни опции за ефективна вентилация на помещението

Има различни начини за осигуряване на бани без собствени прозорци с подходяща вентилация. Ето някои от тях:

  • прости вентилатори с ръчно или автоматично управление
  • Устройства за подаване и изпускане на въздух за обмен на въздух в помещението
  • Вентилационни системи с рекуперация на топлина за спестяване на енергия

Най-често се използват прости вентилатори за баня, които се състоят от малък вентилатор, който е вграден например в стената или тавана. Обикновено вентилаторът се управлява чрез превключвателя на светлината и във връзка с автоматично изключване. Но има и други алтернативи.

Вентилационни системи в банята със или без рекуперация на топлина

Нормалните вентилатори в банята имат недостатъка, че просто транспортират топлия въздух навън, като по този начин ненужно губят отоплителна енергия. Ако трябва да се инсталира нова система, следователно трябва спокойно да помислите дали има смисъл подходяща вентилационна система с рекуперация на топлина, която захранва топлината, генерирана в помещението, на чист въздух и по този начин осигурява спестяване на разходи за отопление. Вентилационната система за банята е много по-сложна и следователно естествено води до по-големи разходи от обикновения вентилатор. Инвестицията обаче си струва в много случаи.

Разходите, направени за вентилационна система

Разбира се, цената зависи от много фактори, като например размера на вентилационната система. Най-добре е да потърсите съвет от специализиран търговец за най-евтиното и разумно решение. Трябва обаче да се съобразите с цени, започващи от около 2000 евро за вентилационна система.