Почистете старателно бояджийската ролка - чисто решение

Боядисващите валяци са важни инструменти за всеки, който обича да произвежда чисти боядисани повърхности. Всеки, който е купил висококачествена макара, разбира се, не иска да я загуби отново толкова бързо и поради тази причина е важно да редовно почиствате доброто парче след употреба. Това отнема време и не винаги е лесно, но е необходимо. Ще ви кажем как да го направите най-добре.

Отстранете акрилната боя от валяка за боядисване

Ако работите с водоразтворим акрилен лак, тогава ще бъде сравнително лесно да почистите валяка си с лак. Тъй като този тип боя може да се изплакне с вода и има много.

Препоръчваме ви първо да разтриете валяка за боя много внимателно върху лента хартия, за да отстраните излишната боя. След това останалата част от процеса на почистване е много по-лесна.

Дръжте бояджийския валяк под топла течаща вода и работете върху него, докато цялата боя изтече. В края можете да използвате и малко течност за миене, за да премахнете остатъците. Накрая отново измийте съда!

Отстранете синтетичната смола от валяка за боядисване

Много по-трудно е да почистите валяк за боядисване, който е покрит със синтетична смола. Тъй като за това трябва да използвате подходящ разтворител, най-вече той е разредител. Защитете се от изпаренията и носете устойчиви на разтворители ръкавици, когато е възможно!

Както при водоразтворимия лак, първо трябва да разточите енергично ролката с лак върху хартия. След това изсипете малко разтворител във вашата лакова тава или друга плоска купа и навийте ролката напред-назад в нея.

От време на време го размазвайте върху чиста хартия и го поставяйте отново в разтворителя! Последното измиване може да се извърши с топла вода и препарат, след което Rolle е чист.

Подсушете добре валяка за боядисване след почистване

Преди да опаковате ролката с боята, трябва да я изсушите добре на чист въздух. Като първо го завъртите много енергично няколко пъти, така че водата да бъде изхвърлена, ускорявате процеса на сушене.

Ако искате да съхранявате валяк за боядисване, който все още е замърсен с боя за известно време, защото не искате да го почиствате веднага, имате следните опции:

  • Приберете ролката в специален контейнер за ролки с боя.
  • Опаковайте инструмента херметически в прозрачно фолио.
  • Поставете рулото в съд с вода за кратко.
  • Или ги съхранявайте в контейнер с разтворител.
Съвети и трикове Никога не изливайте използвания разтворител в канализацията! Изчакайте, докато мръсотията се уталожи и изсипете течността в запечатваща се чаша, за да я използвате отново по-късно.