Размерите на скритите панти

Всичко, свързано със строителството, има определени измерения, за да може да изпълни своята функция. При скритата панта размерът на гърнето играе най-важната роля, която е избрана да съответства на размера на вратата. Но други размери също са важни.

Размери на скритите панти

По принцип въпросът е ясен: ако искам да инсталирам малка, лека врата, имам нужда от малки панти. Ако вратата е тежка и голяма, скритите панти също трябва да бъдат съответно оразмерени. Освен това има разстоянието между пантите, което също е свързано с броя на пантите на врата. Последно важно измерение са отворите, които ще бъдат пробити за шарнирната панта.

Размери на скритата панта

Пантите за чаши не са малки панти, тъй като те се състоят от основна плоча, лентовото рамо, което движи пантата, и гърнето. Като цяло се събират няколко сантиметра. Въпреки това, скритата панта е фиксирана невидимо в тялото и тези панти се използват само за функционални мебели (кухня, баня или гардероби), а не за антични декоративни мебели. Следователно размерът не е разрушителен.

Саксията на скритата панта държи вратата и по този начин има стабилизираща функция. Ако е твърде малък, силите, които преобладават при движение на вратата, са дисбалансирани. Стандартните скрити панти имат размер на чашата 35 мм. За много здрави врати има и по-големи панти с диаметър на чашата 40 мм, за много малки врати до макс. Ширина на вратата 400 мм, по-малки панти с чаша с диаметър на чашата 26 мм.

Размери и количество на разстоянието

Повечето врати са снабдени с две скрити панти. Това е достатъчно поне до височина отпред 1 m. Двете панти са най-добре прикрепени на 40 мм от основата на шкафа и капака на шкафа. Това гарантира, че разстоянието е възможно най-голямо (това облекчава натиска върху пантите), но все пак можете да управлявате пантата, тоест да я регулирате. Ако вратата е с височина до 1,5 м, имат смисъл три скрити панти, с врати с височина до 2 м, четири скрити панти и с врати с височина 2,5 м, дори пет скрити панти.

Размери на отворите

Размерите на отворите за скритите панти трябва да бъдат координирани помежду си. За да прикрепите основната плоча, имате нужда например от отвори на 32 мм,

Саксията се намира във вратата в средата между двата отвора в тялото и трябва да е на около 4 мм от ръба на вратата. Поне това е стандартната мярка. Така че, когато пробивате, измерете 4 mm плюс половината диаметър на отвора за пробиване във вратата, за да получите правилните размери.

За да може размерите да са правилни в крайна сметка и да можете да инсталирате скритата панта без проблеми, най-добре е да използвате шаблон за пробиване.