Почистете четките от маслена боя

Маслената боя се използва предимно в художествената живопис. Ето защо, подходящите специализирани търговци знаят най-ефективните методи и инструменти за почистване на четките. По принцип маслото е мазнина, така че домашните средства за разтваряне на мазнини винаги си струва да се опитат. Важно е да намажете отново естествените четина, за да ги поддържате еластични.

Изтриването намалява усилията за почистване

За грижите, поддръжката и почистването на четка, която се използва за боядисване на маслена боя, общото правило е количеството масло да се поддържа постоянно възможно най-малко. Това се постига чрез често изтриване на четините върху кухненска хартия или парцал. Понякога избърсването също е полезно по време на употреба.

  • Прочетете също - След рисуване с маслена боя: Как да почистите правилно четките!
  • Прочетете също - Почистване на четката след глазура
  • Прочетете също - Почистване на четка от боя

Не се препоръчва вана с разтворител, в която четката се поставя по време на почивки в работата. Летливостта на разтворители като терпентин изисква постоянно доливане и създава постоянни токсични изпарения. Ако четката е била напоена с маслена боя или е изсъхнала леко, „изстрел“ от терпентин върху стъргащата дъска може да помогне.

Потопете се в дланта на ръката си

След като приключите с боядисването, можете да използвате два почистващи агента, за да отстраните остатъците от маслена боя от четката. Обичайните течности за миене и неутрален извара сапун са подходящи като домашни средства. Така наречените артикули или сапуни за четки от занаятчийските сапуни са сапуни без аромат с овлажняващ ефект.

Дланта на ръката се оказа най-често срещаната и практична почистваща повърхност. След като избършете четката възможно най-добре, течността или сапунът за миене се смесват с малко хладка вода върху кухата длан на ръката, за да се образува почистваща пяна. Четката се "потапя" и се пени с въртеливи движения. След кратко излагане ръката и четката се изплакват и изплакват под течаща, хладка, чиста вода. Този процес трябва да се повтори много пъти, докато не се измият повече остатъци от боя.

Обърнете внимание на смазването

След използване на помощни средства за почистване, съдържащи разтворители, като терпентин, бял спирт, бензин, ацетон или алкохол, четките на четката трябва да бъдат смазани отново. Тази течност изпълнява и течността за измиване или сапунена баня в дланта на ръката ви. Два прохода са достатъчни, за да възстановят еластичността на четините.

Съвети и трикове Когато използвате почистващи препарати на основата на разтворител, уверете се, че видът на четката е подходящ за този агент. Със сапун или течност за миене сте на сигурно място с всички видове четина.