Правилната грижа за гранитни плочи

Гранитът е много популярен естествен камък, който е много твърд и се използва в много области поради високата си устойчивост и издръжливост. Гранитните плочи обаче също трябва да се грижат. Прочетете важното тук.

Гранитни плочи и техните грижи и лечение

Счита се, че повечето естествени материали са доста лесни за грижи. В известен смисъл това е случаят и с естествения камък като гранит. С малко количество ежедневна грижа гранитните плочи могат да се поддържат в добро състояние относително лесно. Ето няколко съвета как най-добре да се справите с това:

  • Прочетете още - Почистване и отстраняване на петна от гранитни плочи
  • Прочетете още - Полагане на гранитни плочи - дори без фуги
  • Прочетете също - Почистване на гранитни плотове
  • Почиствайте редовно мръсотия или пясък редовно с мека метла.
  • В случай на по-грубо замърсяване, обикновено чиста вода е достатъчна за мокро почистване, за да се премахнат още по-силните замърсявания от градинската пръст или други материали.
  • Ако искате да сте на сигурно място, вземете и предпазни мерки. С импрегнация от естествен камък масла, мазнини или други течности се търкалят от гранитната повърхност и могат просто да се изтрият.

Какво е и какво не е подходящо за поддръжка на гранитни плочи

Чистата вода и мекият сапун в повечето случаи са достатъчни за отстраняване на мръсотията от гранитните плочи. Можете също така да използвате продукти за грижа, съобразени с естествен камък за почистване. Най-добре е да се уверите, че средствата са подходящи и за грижата за гранитни плочи. Никога не използвайте почистващи препарати на основата на киселина като почистващи препарати с оцет. Избягвайте също силно абразивни или разтворими мазнини средства или продукти за грижа, образуващи слоеве, които оставят остатъци по панела. Например, восъците не са подходящи за поддържане на гранит.

Какво може да се направи в случай на по-силно замърсяване или обезцветяване

Оцветяването може да се случи и със сравнително нечувствителни зони от камък. Повечето примеси могат да бъдат премахнати най-късно и почистени с вода. Особено упоритото обезцветяване обикновено може да елиминира с някои основни почистващи препарати и вода. С подходящ камък, можете да извършите основно почистване на гранитните плочи, например когато се появят кафяви петна, дължащи се на ръжда или друго замърсяване. Яркото обезцветяване чрез вар обикновено може лесно да бъде елиминирано със специален варовик или отстраняване на циментова воал. Не забравяйте да проверите дали почистващото средство е подходящо също за гранитните плочи, които използвате.