Инсталирайте дясната тоалетна вентилация в къщата

Всяка къща изисква разумна тоалетна вентилация, за да се избегнат неприятни миризми. Ако това не може да се предостави естествено, може да се наложи да се инсталира съответния вентилатор, например ако няма външен прозорец.

Замърсяване на вътрешния въздух в банята

Банята с тоалетна е много важна стая, климатът на която се влияе от няколко неща:

  • висока влажност
  • неприятни миризми
  • силни температурни колебания

Адекватната вентилация на тоалетната е важна

Това, което е предимство от една страна, е, от друга страна, пречка за проветряването на вътрешните помещения, а именно доброто затваряне на модерни прозорци, които до голяма степен са херметически. Още по-лошо е, ако тоалетната няма собствен външен прозорец и вентилацията не е възможна по този начин. Много е важно да се осигури бърза обмяна на въздух и по няколко причини. Става въпрос за премахване на неприятни миризми, както и за понижаване на понякога много високата влажност, която може да възникне при използване на санитарните помещения и много често поради колебанията на високите температури.

Как да използваме вентилацията на тоалетната

Вентилацията на тоалетната трябва да позволява необходимия въздушен обмен, поне когато въздухът в стаята е силно замърсен, например чрез развитието на неприятни миризми. За съжаление не винаги е възможно да се извърши така наречената импулсна вентилация. Например някои тоалетни нямат собствен прозорец. Тук трябва да се използва вентилационна система, за да се осигури необходимия въздухообмен. По този начин избягвате прекомерната влажност, неприятните миризми и развитието на мухъл, а оттам и уврежданията на здравето. Можете да приложите вентилация под формата на изпускателен канал и вентилатор.

Как работи такъв отвор за тоалетна

В повечето случаи това са вградени вентилатори за стена, които се използват в по-малки бани и които осигуряват адекватна вентилация. В зависимост от версията, тези вентилатори съдържат и допълнителни функции като автоматично контролирано превишаване, което означава, че вентилаторът продължава да работи няколко минути след изключване на осветлението. Някои версии също имат електрическа вътрешна ключалка, която се отваря при включване и затваря вентилационния канал отново след изключване, така че да не се притеснявате от топлинни загуби през вентилационния отвор. Съществуват и версии със сензор за влажност, който автоматично активира вентилатора при надвишаване на определено ниво на влажност.