Дебелината на гипсокартона и какво да се има предвид

Гипсокартонът е универсален строителен материал, който се предлага в много различни дизайни. Можете да получите панели с различни размери, както и с различна дебелина в специализирани магазини, които са подходящи за облицовка на стени и за производство на преградни стени.

Сред основните свойства на гипсокартона

Гипсокартонът тежи между около 7,5 и 10 килограма на квадратен метър. Така че те не са леки тежести, поради което панелите имат много добри звукоизолиращи свойства, наред с други неща. Теглото на квадратен метър се увеличава с дебелината на панелите. Има различни дебелини на стените, които са подходящи в областта на вътрешното строителство при създаване на по-малки и леки вътрешни стени, както и за облицовка на стени или тавани.

  • Прочетете също - Премахнете безопасно стария гипсокартон
  • Прочетете също - Прикрепете гипсокартон само с няколко стъпки
  • Прочетете също - Неща, които трябва да имате предвид, ако трябва да изхвърлите гипсокартона
  • така наречените саниращи дъски с дебелина 6,0 или 6,5 милиметра
  • Изсушете гипсови плоскости с дебелина 9,5 милиметра
  • Удължителни панели с различна дебелина (например 12,5 / 15/18 милиметра)
  • Плътни панели с дебелина 20 или 25 милиметра

Областите на приложение зависят от дебелината на панела

Колкото по-здрав е гипсокартонът, толкова по-устойчив е той. Ако трябва да се създаде нова стена или да се покрие с гипсокартон, това до голяма степен зависи от по-късното "използване " на стената, с каква дебелина трябва да се монтират дъските. Трябва да се използват по-дебели панели с минимална дебелина 12,5 милиметра, например ако по-късно към тях трябва да се прикрепят кухненски стенни тела или тежки рафтове. В зависимост от дебелината, стените могат да бъдат натоварени с товари до 40 до килограма, ако се използват панели с минималната дебелина, току-що спомената. Има обаче ситуации, при които в стените трябва да се използват допълнителни армировки, например при монтиране на мивки или окачени тоалетни.

Особено здрав гипсокартон и областите им на приложение

Ако става въпрос за особено здрав гипсокартон с дебелина 20 или 25 милиметра, те се използват най-вече в областта на звукоизолацията. Като правило обаче е по-добре да сте с двойни панели вместо много дебел панел, например с два слоя гипсокартон, всеки с дебелина 12,5 или 15 милиметра. Облицовката на стени с два слоя гипсокартон е много по-устойчива и по-звукоизолираща от тези със слой от особено здрав гипсокартон.