Температурата на проточния бойлер: Настройте го правилно и спестете разходи!

Съвременните електронни проточни бойлери позволяват настройка на температурата до степен, понякога дори до половин градус. И все пак има много объркване коя температура е най-подходящата. Можете да намерите най-добрите съвети и трикове в нашето ръководство.

Проточна температура на бойлера: Ето как пестите енергия!

Най-лудият съвет циркулира в мрежата коя настройка на температурата на бойлера е най-смислена. Повече от 60 ° C предотвратява отлагането на легионела и варовик, в никакъв случай не са по-топли от 55 ° C, 38 ° C са напълно достатъчни - тук има голямо объркване.

Следното важи за всички стаи, с изключение на кухнята: Настройте вашата температура на личен комфорт на бойлера. Не трябва да добавяте студена вода към чешмата. Водата се загрява в момента, в който отворите крана. Така че, ако първо го загреете до 60 ° C и след това го охладите до 39 ° C чрез добавяне на студена вода, това няма много смисъл по отношение на енергията и всъщност прави устройството мощност.
Затова винаги настройвайте лоста на смесителя на максималната температура в душа и ваната. Изпробвайте обстойно колко топла трябва да бъде водата за вас и след това я оставете на бойлера точно по този начин - независимо дали е 38 ° C, 39 ° C или 40 ° C, зависи от това колко горещо обичате да се къпете лично.

Във всички точки на изтичане, където се изтегля малко и студена вода, винаги трябва да настройвате всички лостове за смесване на "студено", така че проточният бойлер да не стартира ненужно.

Кухня за специални случаи

По-високите температури са от съществено значение за хигиенната чистота. Тук трябва да се има предвид, че варът се утаява по-бързо от водата при по-високи температури и следователно може да се отлага по-бързо. Затова винаги трябва да оставате в кухнята при температури под 60 ° C. Това обаче не е проблем: дори 50 ° C гореща вода се възприема като изключително гореща.

Водата за горещо изплакване обикновено има температура от 43 - 45 ° C - така че можете безопасно да изберете този температурен диапазон на проточния бойлер. Легионелите обикновено не са проблем с проточните бойлери, тъй като не се съхранява топла вода, в която легионелите да могат да се размножават. Следователно можете уверено да се справите без температури над 60 ° C.

Резюме:

  • Във всички точки за отвеждане на гореща вода извън кухнята „комфортните температури“ са напълно достатъчни. 35 ° C е достатъчно за ръчно пране, температурите между 38 и 40 ° C са идеални за душ или къпане.
  • В кухнята температурите между 43 и 45 ° C са напълно достатъчни.За да избегнете образуването на варовикови отлагания, не трябва да задавате температурата по-висока от 55 ° C.