Разграничението между сърцевината и бялата дървесина

Всеки, който се занимава малко по-отблизо с видове дървесина и обработка на дървесина при закупуване на мебели, скоро ще се натъкне на термините беловина и сърцевина. Знанието за това е много важно за дългосрочното удовлетворение от обзавеждането. Ето кратко определение на термина.

Какво е сърцевина, какво е белина?

Сърцевината и бялата дървесина се отнасят до различни слоеве дърво в напречното сечение на ствола на дървото. Те се различават по следните начини:

  • физиологична задача
  • Възраст
  • цвят

Сърцевина

В случая на сърцевината на сърцето значението вече резонира чрез познатите компоненти на думата. И наистина така: Сърцевината на ствола на дървото е дървото от вътрешната страна, т.е. сърцевината на ствола. Биологично се характеризира с факта, че вече не транспортира хранителни вещества и вода от корените до върха на дървото. В това отношение това може да бъде описано като дял от дървесината на багажника, която се е оттеглила.

Оптичен, сърцевината показва в утаено дърво чрез характерен тъмен цвят в сравнение със заобикалящия, по-ярък пръстен. Някои дървесни видове не образуват сърцевина, като бреза или бял бук.

Защото капилярите на сърцевината вече не са активни, втвърдени и изсъхват. Това прави Herestwood за обработка и до ценната част. Тя е особено стабилна чрез нейната твърдост и нисък отговор на влага и следователно е подходяща за задържащи указания, които трябва да носят товари като дъски или стълби.

Сплит дърво

Значението на смисъла в термина Сплцолц не е толкова уникален. Етимологично, думата шина се връща към северния немски глагол "снаждане", което означава "липсва". Това се вписва в беловина, тъй като обозначава биологично активния външен пръстен около сърцевината. Тъй като тя все още е в "работна фаза " по време на сечта (за разлика от "пенсионираната " сърцевина), тоест транспортира хранителни вещества и вода, освен това е по-мека и по-влажна, в смисъл и по-разтърсваща.

Този имот също така прави бялата дървесина по-малко привлекателна за строителство на дървен материал, поради което тя обикновено се отстранява около по-ценната сърцевина. Той няма особено добра товароносимост, няма дълъг живот и е податлив на гъбични атаки.

Беловината обаче все още се използва за определени цели, например за мебели, които не са особено стресирани, като леки шкафове или мачти и спортно оборудване. Последните се възползват преди всичко от еластичността на беловината. Поради привлекателен външен вид понякога се използват сърцевината и беловината на дървото. Цветовите контрасти са много привлекателни, особено в орех, кедър и елегантен.