Съставът на хирургическата стомана

Хирургичната стомана е материал, който се използва широко за пиърсинг, но - въпреки името - не за хирургически инструменти. В тази статия ще разберете какъв точно състав има хирургическата стомана и какви специални ефекти това може да има върху пиърсинга.

Обозначение на стомана за хирургическа стомана

"Хирургическа стомана " е просто термин, който отдавна се използва в ежедневния език. Номерът на материала е точно обозначение на стоманата, което също така позволява да се правят заключения относно състава и свойствата на стоманата. За хирургическа стомана номерът на материала е 1.4404. По-известно обаче е американското име на Американския институт за желязо и стомана (AISI), то е 316L. Често използваме това име за хирургическа стомана.

  • Прочетете също - Хирургическа стомана или титан?
  • Прочетете също - Най-важната информация за хирургическата стомана
  • Прочетете също - хром стомана като неръждаема стомана

Състав на сплавта

Стомана с номер на материала 1.4404 има точно определен състав. Хромът, молибденът и никелът доминират в компонентите на сплавта с най-висок процент. Манганът и силицийът също се намират в по-малки количества.

Пропорциите на фосфор, сяра и азот са много ниски. Съдържанието на въглерод също е много ниско, което оказва значително влияние върху свойствата на тази аустенитна неръждаема стомана. Можете да видите точните пропорции на компонентите на сплавта в таблицата по-долу.

Процент на сплавния компонент
хром 16,5 - 18,5%
никел 10-13%
молибден 2 - 2,5%
манган 2%
силиций 1%
фосфор 0,045%
сяра 0,015%
азот 0,11%
Съдържание на въглерод 0,03%

Съдържание на никел

Високото съдържание на никел някога е било причина пиърсингът от хирургическа стомана да не е разрешен като първи пиърсинг, тъй като съдържанието на никел е много високо. Никелът може да причини алергии. От 2004 г. обаче съдържанието на никел в сплавта не се разглежда, тъй като никелът присъства в сплав в свързана, а не в свободна форма. Вместо това днес се определя отделянето на никел на седмица и квадратен сантиметър от материала.

Все пак е препоръчително да се използват възможно най-малко материали, съдържащи никел, докато раната не заздравее с прясно пробит пиърсинг. Всеки, който е алергичен към никел, обикновено трябва да се въздържа от използване на никелови материали (включително, в по-малка степен, титан), за да не предизвика алергия.

Съвети и трикове По-специално за пиърсинга има много неметални алтернативи, като някои пластмаси или органични материали като дърво и рог. Неметалните пиърсинги не трябва да се отстраняват дори по време на медицински прегледи (рентгенова снимка, КТ, магнитен резонанс).