Подови дъски - малко ръководство за закупуване

През последните няколко години ясенът е почти напълно забравен в дъските. Предлага се на места, но никога в същата степен като дъб или бук. Пепелта има много добри свойства.

Ясенът е конкурентен наред с бука и дъба

Пепелта расте сравнително бързо и много прави дори без помощ. Трудно е да се разбере защо беше толкова лесно забравен въпреки своята гъвкавост. Съхранява много добре вода и рядко се пука при сушене.

  • Прочетете също - дъските за подове скърцат и скърцат все повече
  • Прочетете още - Шлайфане на стари дъски за подове: Изчисляване на разходите
  • Прочетете още - Красиви подове благодарение на лакирани дъски

Освен това пепелта расте почти навсякъде в Германия, дори градинарите да не оценяват многото малки фиданки, които растат навсякъде в градината. Ясенът е също толкова твърд, колкото букът и се цени на същото ниво.

На това ниво се движи и дъсчен под от клен. И тук положителните свойства са сходни. Пепелта обаче може да се справи по-лесно с колебанията във влажността, без да показва пукнатини или повреди.

Интересни цветове чрез сърцевина

По-специално дъските от пепел изглеждат много интересни, когато се използват и части от кафеникавото сърце. Този вълнуващ контраст между светлите зони с цвят на мед и по-тъмните зони вдъхва живот на твърдия под.

Ясенът предлага интересен контраст на бука, който е доста равномерно оцветен. По-специално майсторите, които се отегчават от ярката, равномерна дъска, изработена от кленово дърво, трябва да разгледат дъските, изработени от ясен.

Още съвети и препоръки за евтина покупка на дъсчен под

Трябва да разберете кои дървесни видове всъщност се предлагат. Тогава често забравени сортове като пепел се предлагат в евтини оферти. Никога не трябва просто да се отхвърлят видове масивна дървесина.

Ясенът е особено издръжлив и има дълъг живот на пода. Така че, ако искате под, направен от местно дърво, ясенът с красивия си жизнен вид също има много добър екологичен баланс.

Ако обаче искате да обработите пепелявото дърво с глазура, която променя цвета, може да е трудно. Благодарение на доброто абсорбиране на влага, пепелта трябва да изсъхне по-дълго, за да може да приема глазури равномерно. Третирането с цветен восък е по-добре, ако искате лека цветна корекция.

Съвети и трикове Разгледайте различни местни търговци на дървен материал. В зависимост от кройката и партидата, всяко парче дърво изглежда малко по-различно при различните дилъри. В допълнение към вашия собствен вкус, тогава се отчита само дълголетието на избраното дърво.