Боядисване върху емулсионна боя: Трябва да обърнете внимание на това!

Обикновено се счита, че дисперсионните бои са лесни за боядисване, особено ако новата боя също е дисперсия. Но единият или другият капан вече дебнат, когато се справите с този проект: Прочетете тук как можете да направите всичко правилно, когато боядисвате старите си бояджийски работи, за да можете да очаквате успешното обновяване след това!

Боядисвайте само непокътнати, матови повърхности

Никога не боядисвайте отлепяща емулсионна боя, защото това не гарантира задържане на новия слой! За да се осигури стабилна подпочвена повърхност, първо трябва да премахнете повредените зони и, ако е необходимо, да попълните, за да постигнете равна повърхност.

  • Прочетете също - Използване на емулсионна боя за навън: За какво да внимавате?
  • Прочетете също - Пребоядисване: Задържа емулсионна боя върху варова боя?
  • Прочетете също - Боядисвайте емулсионна боя върху латекс - възможно ли е?

Дори "смелите" цветове, които имат лъскава повърхност, са трудни за боядисване. Това често са емулсионни бои с особено затворена повърхност, които също се наричат ​​латексни бои. Тестовото покритие предоставя информация за поведението на слоевете боя помежду си.

Някои професионалисти втриват пресната емулсионна боя на тънки слоеве върху латексната боя, която има по-добра трайност и естетичен ефект. Старата боя обаче никога не трябва да бъде "истинска" латексова боя на гумена основа!

Обърнете внимание на устойчивостта на абразия на старата боя!

Някои по-евтини емулсионни бои не са особено устойчиви на абразия, което се вижда от факта, че повърхността се трие. Такава повърхност не трябва просто да се боядисва, тъй като тя не предлага добро задържане на нова емулсионна боя.

Отстранете такава стара боя преди боядисване на стената, за да не бъдете изненадани от обелването на боята по-късно. Когато купувате боя, не забравяйте този път да вземете устойчив на абразия продукт, за да не се сблъскате отново със същия проблем след няколко години.

Как работи боядисването на емулсионна боя??

Една непокътната, матова емулсионна боя обикновено може лесно да бъде боядисана с подобна боя. За да направите това, не е нужно да шлайфате или предварително обработвате повърхността, можете просто да я покриете отново.

Съвети и трикове Ако искате да използвате различен тип боя, отколкото емулсионната боя, например вар или силикатна боя, трябва предварително да попитате дали тя действително ще се придържа към наличната повърхност. Например, силикатни бои са подходящи само за минерални основи.