Разредете правилно емулсионната боя

В много случаи е необходимо да се разрежда емулсионната боя преди боядисване, в противен случай тя е твърде дебела. Това важи особено за висококачествени бои, които не се поливат, а имат по-скоро твърда консистенция. Най-добрият начин да направите това е да получите боя, която лесно се нанася и която в крайна сметка може да не е твърде тънка!

Разбъркайте добре добре емулсионната боя!

Преди да започнете да разреждате вашата емулсионна боя, препоръчително е да я разбъркате наистина добре, така че всички компоненти да се смесят добре. Това е единственият начин да видите каква консистенция наистина има боята и дали изобщо трябва да добавяте вода.

  • Прочетете също - Емулсионната боя също може да мухляса?
  • Прочетете също - Как да премахнете емулсионната боя от мазилката?
  • Прочетете също - Как да премахнете емулсионната боя от дърво?

Обикновено цветът се променя доста при разбъркване, поради което всъщност не е възможно предварително да се прецени дали се нуждае от разреждане:

  • По време на дългия период на съхранение свързващото вещество често се утаява на повърхността на емулсионната боя, където образува млечен слой. Пигментите, които са най-тежките вещества, също могат да потънат в цвят. Чрез разбъркване всичко отново се смесва.
  • Някои емулсионни бои са проектирани по такъв начин, че образуват вид гел, когато не се използват и разкриват истинската си консистенция само при разбъркване: След това те стават много по-течни. Тук би било фатално да се добави вода предварително!

Проверете консистенцията на цвета преди разреждане

Веднага след старателно разбъркване проверете как може да се боядисва емулсионната боя. Текстурата на тестовата повърхност трябва да бъде подобна на повърхността, на която искате да промените цвета.

Ако покритието може да се разнесе добре и прониква дълбоко дори на грапава повърхност, то боята вече има правилната консистенция и вече не е необходимо да се разрежда. Ако случаят не е такъв, добавете вода - но внимателно!

Разредете емулсионната боя по целеви начин

Не забравяйте: можете да добавите всяко количество вода, но не можете да я извадите отново. Можете също така да развалите емулсионната си боя с твърде много вода.

Затова просто добавете малко вода, разбъркайте добре боята и направете нов тест. Повторете този процес, докато резултатът е точен.

Съвети и трикове За много грапави повърхности с вдлъбнатини, за предпочитане трябва да използвате ролка с дълги купчини, която е проектирана да прониква във всички пукнатини с влакната си. Може да не е необходимо да го разреждате допълнително!