Лечение на дугласова ела - да или не, и ако да, с какво?

Дъгласката ела се счита за устойчива на атмосферни влияния, издръжлива и устойчива. В тази статия можете да разберете дали това всъщност е вярно и дали дървесината от дъгла от ела не се нуждае от никакво лечение. Освен това, кога и с какво можете и трябва да лекувате дугласова ела.

Съпротива на дугласова ела

Противно на общоприетото схващане, че дървото от дугласова ела е напълно устойчиво на атмосферни влияния, много трайно и напълно устойчиво на естествени вредители (гъби и насекоми): DIN разкрива друго.

  • Прочетете също - дугласова ела като терасово дърво
  • Прочетете също - дугласова ела или смърч?
  • Прочетете също - ела Дъглас: какво ще кажете за нейната трайност?

Оценка на устойчивостта на дугласова ела в DIN

DIN 350-2 класифицира само дугласовата ела в клас на устойчивост 3-4 - като умерено издръжлива, но поне относително устойчива на атмосферни влияния. Също така в DIN 68 364 дърво от лиственица и дърво от дъгла Дуглас са само в клас 3 - "умерено издръжливи".

Трябва да се лекува дугласова ела?

С оглед на тази оценка защитата на дугласова ела изглежда особено полезна в района на Аупен (декинг). Незащитен, DIN 68 364 само присвоява дърво от ела Дуглас (и дърво от лиственица), така наречения „експлоатационен живот“ от 5 - 8 години, когато е инсталиран. Този експлоатационен живот обаче може да бъде удължен с подходяща защита.

За сравнение: (Например дъбът от клас 2 естествено има около два пъти по-голяма продължителност на живота, тропическите гори от клас 1 имат продължителност на живота значително повече от 13 години).

Защита срещу посивяване

С течение на времето дугласовата ела развива сребристосив повърхностен слой (патина) чрез излагане на слънце. Ако ви харесва този външен вид, можете да оставите дугласовата ела незащитена и да се насладите на патината. Ако обаче искате да запазите оригиналния цвят, трябва да използвате защитно средство.

Дъгласова ела на закрито: лечение или не?

Където атмосферните влияния не играят роля, например на закрито, трябва да се има предвид доколко дървото от дугласова ела е изложено на влага и проникване на влага. Основната защита чрез омазняване или лакиране също си струва за вътрешни дъски, например - капацитетът за абсорбиране на вода от дървесината от ела Дуглас е значително намален, което от своя страна е много добро за самата дървесина. Устойчивостта на мръсотия и петна също се увеличава от затворена повърхност.

Тук ще намерите преглед на всички видове дървесина

Съвети и трикове Дъгласовата ела не винаги е еднаква. Американските видове дугласова ела обикновено имат естествено малко по-висока устойчивост, докато широкопръстените европейски видове (лесни за разпознаване по широките си годишни пръстени) често са значително по-малко стабилни и трайни.