Отводняване: функцията

Отводняването е постоянно сложна тема, която изисква много специализирани познания. Дори и неспециалистът обаче трябва да знае за основното функциониране на дренажната система. Нашата статия обяснява как работи дренажът.

За какво се използват дренажи

По принцип дренажът може да се използва за източване на течности от мястото, където те са нежелани. Има много области на приложение за това:

  • Прочетете също - Дренаж: да или не?
  • Прочетете също - Ремонт на дренаж - струва ли си изобщо?
  • Прочетете също - Дренаж: какъв наклон ви трябва?
  • оттичането на дъждовна или просмукваща вода далеч от къщата
  • източване на градина
  • източването на обработваеми земи или площи, използвани за земеделие, както и други площи (сметища, речни диги, спортни площи и др.)

Отводняване на просмукващи или дъждовни води от къщата

В някои случаи отводняването на натрупващата се дъждовна вода може да бъде полезно около сградите. Такъв дренаж служи за отклоняване на водата от основата на основата и от стените или частите на стените, които са в земята, чрез дренажна тръба.

По принцип винаги е достатъчно професионално и подходящо да се уплътнят стените и пода на сградата. Съгласно DIN 18195 (хидроизолация на сгради), той трябва да бъде проектиран по такъв начин, че винаги да предлага достатъчна защита срещу проникването на вода.

В повечето случаи дренажът всъщност е излишен тук. Компетентният плановик винаги решава дали е необходимо и полезно в отделни случаи.

Отводняване на градина

Сушенето на градина винаги може да има смисъл, ако водата се просмуква твърде бавно след валежи. Някои дренажни модели и ходът на дренажа са прецизно адаптирани към съответния размер на имота, така че дренажът да е ефективен . Прочетете повече за това тук.

Отводняване на други площи

Отводняването може да е необходимо и в овощни градини или обработваема земя. Освен това дренажът се използва и в спортни зони, речни диги или сметища. Техниките, използвани за това, са различни във всеки отделен случай.

Как работи дренажът

Канализацията е тръба, положена върху наклон, който отвежда водата. Тръбата лежи върху специален просмукващ чакъл слой, под чакълния слой също има слой руно в дренажния изкоп.

Водата може да бъде насочена към различни точки - например канал или дренажна шахта.

Съвети и трикове Често се пренебрегва, че отводнителните канали са винаги заети: те трябва да се промиват поне веднъж годишно, в противен случай дренажът може да бъде неефективен и съществува риск от сериозни повреди на сградата.