Полагане на дренажната подложка - трябва да знаете това

Дренажните постелки не са известни на мнозина. Те са ценна и често незаменима помощ за много външни инсталации. Как да използвате дренажните постелки правилно, къде да ги използвате и за какво да внимавате може да прочетете в тази статия.

Функция на дренажни постелки

Дренажната подложка е пластмасова подложка с шипове. Той е конструиран по такъв начин, че проникваща вода да тече в копчетата и да се оттича от там без натиск и много бързо в посока към дренажна точка.

  • Прочетете също - Полагане на дренаж: Всичко, което трябва да знаете
  • Прочетете също - Дренаж: функцията
  • Прочетете също - Ремонт на дренаж - струва ли си изобщо?

Без дренажна подложка вода може да държи дълго време в различни области и може да причини повреда.

Използване на дренажни подложки

Дренажните подложки се използват за полагане на открито, особено когато става дума за запечатани повърхности. Това е особено случаят с плочки и естествен камък, но и с определени типове настилки.

Най-важните области на приложение са

  • Тераса
  • Балкон
  • Особено павирани алеи
  • Всички открити площи, които са оборудвани с запечатани (които не са изтощени) покрития

Дренажни подложки в естествени камъни

Особено важно е полагането на дренажни подложки под естествени каменни плочи. Естествени каменни плочи, които са положени в разделящ слой, също могат да получат дренажна подложка под разделящия слой.

Дренажни подложки на плочки

В този случай дренажните постелки са залепени между основата и покритието на плочките. Плочките могат да се полагат върху постелките без никакви проблеми.

Дренажните постелки обаче не заменят подземната хидроизолация тук. Подложката, върху която трябва да се полагат постелките, също трябва да се запечата отделно. Освен това той трябва да има и достатъчен наклон, така че водата, събрана в постелките, също да може да се оттича бързо.

Функция като развързваща подложка

Друго важно предимство - освен оттичане на вода - е, че дренажните постелки винаги действат като развързващи постелки едновременно. Те ефективно отделят покритието от плочки от основата и по този начин помагат за предотвратяване на пукнатини под напрежение и движения в покритието на плочките с последващи пукнатини в фугиращата смес (€ 38,80 на Amazon *) (водата след това може да проникне там).

Съвети и трикове Полагането на плочки или плочи от естествен камък върху дренажна постелка е технически малко по-сложно - но това еднократно усилие определено си заслужава, ако погледнете големия брой случаи на саниране на тераси и балкони. Цената за дренажната постелка и допълнителните усилия са добре инвестирани тук.